Seedvalley is booming

Enorm veel werk in zadensector

Het gaat enorm goed in de zaden-business. In Noord-Holland Noord zijn tientallen zaadbedrijven alleen maar aan het groeien. De bedrijven zien een mooie toekomst tegemoet en investeren miljoenen in kassen, laboratoria, pakhuizen en proefvelden om groentezaden te ontwikkelen. Vooral in en rondom Enkhuizen groeien de zaadbedrijven de pan uit. De regio wordt dan ook wel Seedvalley genoemd.

Toverwoord hierbij is snelheid. Hoe sneller een zaadbedrijf een ras of nieuwe eigenschappen van een ras kan ontwikkelen, hoe meer succes het kan hebben in de business. Want wereldwijd is er vraag naar groentezaden enorm en in elk land is weer een andere vraag naar specifieke eigenschappen van verschillende groentes.

Enkhuizen

In en rondom Enkhuizen weten ze wel raad mee met deze vragen. Om snel bepaalde zaden te ontwikkelen, wordt er daarom enorm veel geïnvesteerd in onderzoek en innovatie. Met de beste kennis en de nieuwste technieken in huis kunnen er zaden ontwikkeld worden waarmee wereldwijd gescoord kan worden.

Vacatures

Het succes is terug te zien in het aantal vacatures die nu worden uitgezet. Op www.seedvalley.nl kun je ze allemaal bekijken: van medewerkers gewasverzorging en chauffeurs tot aan onderzoekers en laboranten; er is ontzettend veel werk te vinden in de sector. Vooral bij Enza zaden en Syngenta scroll je door rijen vacatures.

Enza Zaden en Syngenta

Enza Zaden is een groenteveredelingsbedrijf. Het ontwikkelt groenterassen in meer dan 30 internationale en lokale gewassen. De zaden ervan produceert en verkoopt het bedrijf over de hele wereld. Het assortiment van Enza Zaden bevat zo’n 1.200 groenterassen, van paprika, tomaat, komkommer en sla tot minder bekende rassen, zoals bittergourd en bird’s eyes chillies. Het bedrijf introduceert jaarlijks 100 nieuwe groenterassen op de wereldmarkt. Syngenta is gespecialiseerd in gewasbeschermingsmiddelen, zaden en innovatieve oplossingen. Het bedrijf helpt op deze manier telers over de hele wereld aan de groeiende vraag naar voedsel en brandstof. Het bedrijf schrijft online dat dit de beste tijd is om zaken te doen met Syngenta. En dat geloven wij graag!

Toekomst

De toekomst voor dit soort bedrijven ziet er rooskleurig uit. De wereldbevolking groeit en mensen zullen altijd verse groenten willen blijven eten. De gezondheidstrends kunnen hierbij ook een belangrijke rol blijven spelen. Seedvalley zal daarom ook blijven investeren in innovatie. De komende jaren zit de uitdaging in het ontwikkelen van de nieuwste technologieën om zo snel mogelijk aan groeiende en specifieke vraag te voldoen. Hiervoor zijn allerlei slimme koppen en harde werkers nodig, dus de banen in de sector zullen ook de komende tijd nog voor het oprapen liggen.