Seed Valley innoveren en investeren om aan de top te blijven

Het is een belangrijke economische pijler in West-Friesland en de Kop van Noord-Holland: de tuinbouwsector. Het gebied tussen Enkhuizen en Warmenhuizen kent tientallen bedrijven die met hoogwaardige technieken zorgen voor een wereldwijde verspreiding van voedsel, planten en bloemen. Het gebied is gedoopt tot Seed Valley - de groene tegenhanger van het technologiewalhalla Silicon Valley - waar de ‘groene software’ van de toekomst wordt ontwikkeld.

Al jaren speelt Nederland, en het noorden van Noord-Holland in het bijzonder, een voortrekkersrol als het gaat om de ontwikkeling van tuinbouwzaden. De nieuwste technieken in de plantveredeling en zaadtechnologie worden ontwikkeld op West-Friese bodem. Die worden vervolgens door groente- en bloementelers over de hele wereld gebruikt in de vorm van hoogwaardige zaden. Broodnodige ontwikkelingen bovendien om de al maar stijgende wereldbevolking van voedsel te voorzien en voor duurzamere productieprocessen te zorgen.

Nederland is het epicentrum van kennis op dit vakgebied. Dat brengt met zich mee dat in totaal rond de 3500 mensen, waarvan veel hooggekwalificeerd personeel, werkzaam zijn in deze industrie in de regio. Vooral innovatie is de kracht van Nederland. Gemiddeld besteden de bedrijven in deze sector zestien procent van hun omzet aan onderzoek en ontwikkeling, stelt de stichting Seed Valley.

Een blik op de recentste ontwikkelingen, onderschrijft drang naar innovatie en de wil om te investeren. Zo krijgt zaadverbeteraar Incotec uit Enkhuizen een nieuw innovatiecentrum om nog beter te kunnen werken aan de ontwikkeling van nieuwe technieken voor zaadverbetering. Pop Vriend Seeds uit Andijk heeft nog niet zo lang geleden hun nieuwe hoofdkantoor - een combinatie van oud- en nieuwbouw - in gebruik genomen. Een uitbreiding om de groei het hoofd te bieden. Een reden waarom ook Enza Zaden uit Enkhuizen voor het grootste nieuwbouwproject uit haar bestaan koos. Het Santslootgebouw markeert de aspiraties van het groentezaadbedrijf om bij de wereldtop te blijven.

Het zijn drie absolute wereldspelers die samen met tientallen andere bedrijven de naam Seed Valley kracht geven. Een gebied waar bedrijven innovatie en investeringen niet uit de weg gaan om aan de top te blijven.