Interview met Gerda Evenhuis-Buiter

Naam: Gerda Evenhuis-Buiter

Leeftijd: 35

Bedrijf: Syngenta, Enkhuizen

Werkzaam sinds: 2008

Functie: Group Lead Seed Enhancement

Wat houdt de functie in? Ik stuur de afdeling Seed Enhancement aan. Een letterlijke vertaling is het opwaarderen van zaden. We doen dit door het zaad te primen, coaten en pileren. Hiermee bieden wij de gebruikers van onze zaden een optimaal product. Primen is in het kort gezegd een techniek waarmee we de uniformiteit en kiem van de zaadpartij vergroten. Met coaten leg je een klein laagje gewasbescherming om het zaad tegen schimmels en insecten om het beginnende plantje een goede start te geven, precies daar waar het het meest effectief is. Pileren gebruiken we om de zaaibaarheid van de zaden te vergroten. Naast zorgen dat deze processen goed en op een voor het personeel veilige manier verlopen, werken we constant aan verbeteringen.

Wat is het leukste onderdeel van het werk? In mijn functie ben ik een spin in het web. Ik sta in contact met veel andere afdelingen om te zorgen dat we allemaal goed samenwerken en we als bedrijf efficiënt werken. Het is een dynamische wereld waarin vaak dingen veranderen. Nieuwe producten, andere werkwijze of apparatuur. Om daar op een goede manier mee om te gaan en verbeteringen door te voeren, is een mooie uitdaging.

Waarom is het leuk om voor dit bedrijf te werken? De verwachting is dat er in 2050 negen miljard mensen op de aarde zijn. Dat zijn een hoop monden om te voeden. Bedrijven als Syngenta investeren veel om te zorgen dat we straks in staat zijn de alsmaar groeiende vraag naar voedsel aan te kunnen op een verantwoorde manier. Ik vind het fijn om in dat proces een radartje te zijn. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren bij Syngenta de ruimte gekregen om mijn kennis en ervaring te vergroten in verschillende functies. Ik ben niet iemand die te lang op een plek wil zitten, dus wat dat betreft zit ik goed bij Syngenta.

Wat verwacht u van de toekomst? Over een paar jaar zie ik mijzelf wel weer een andere functie bekleden. Maar voorlopig zie ik nog genoeg uitdagingen op mijn huidige werkplek. Nee, me vervelen zal ik hier niet snel doen. Wel vind ik het belangrijk om mijzelf te blijven ontwikkelen en nieuwe uitdagingen aan te gaan.