Interview met Eric Juckers

Naam: Eric Juckers

Leeftijd: 46

Bedrijf: Bakker Brothers, Noord-Scharwoude

Werkzaam sinds: 2013

Functie: R&D Manager

Wat houdt de functie in? Het is een vrij brede functie. Ik stuur alles aan wat met Research & Development te maken heeft. Denk aan veredelen en zaadtechnologie. Ik bewaak de grote lijnen van de onderzoeken en ontwikkelingen die wij doen. Zo ben ik onder andere verantwoordelijk voor het team van veredelaars en de twee veredelingsstations, een in Jordanië en een in Heerhugowaard. Deze worden gebruikt voor het creëren van nieuwe rassen en het ontwikkelen van resistenties tegen bepaalde ziekten. Voor onderzoek werken we ook regelmatig samen met instanties zoals de Universiteit van Wageningen. We handelen ook in dienst van onze commerciële afdeling. Zij weten wat er speelt en waar er vraag naar is en kunnen ons als R&D-afdeling specifieke en heldere opdrachten geven waarmee we onze klanten perfect kunnen bedienen.

Wat is het leukste onderdeel van het werk? Ik kom elke dag blij binnen. Dat is een goed teken. Verder ben ik trots om te zien hoe het bedrijf zich ontwikkelt. Sinds een jaar of twee hebben we onze eigen rassen op de markt gebracht. Het geeft ons een sterkere eigen identiteit. Dat vind ik mooi om te zien. Het gaat goed; we krijgen erkenning voor onze producten.

Waarom is het leuk om voor dit bedrijf te werken? Het is van origine een familiebedrijf. En die sfeer ademt het bedrijf nog steeds, daar hebben andere eigenaren niets aan veranderd. Het is een kleinschalig en laagdrempelig bedrijf gebleven die familiewaarden hoog in het vaandel heeft staan. Ondanks het feit dat we een nog altijd groeiend bedrijf zijn, blijft die sfeer behouden. Dat werkt heel fijn. Daarnaast zijn we heel actief in Zuid-Afrika, het land waar ik vandaan kom en 25 jaar heb gewoond. Erg leuk om juist daar weer veel aan het werk te zijn en ik merk dat het met mijn achtergrond ook voordelen oplevert. Ik ken de cultuur en de manier van werken erg goed.

Wat verwacht u van de toekomst? Bakker Brothers timmert flink aan de weg. Het hoofdkantoor hier in Noord-Scharwoude wordt flink onder handen genomen en ook de R&D-afdeling wordt uitgebreid met onder andere een moleculair lab. Een prima aanvulling om onze technologieën verder te ontwikkelen. Ik heb hier zin in de toekomst.