Interview met Bas van Mourik

Naam: Bas van Mourik

Leeftijd: 32

Bedrijf: Dekker Chrysanten, Hensbroek

Werkzaam sinds: 2008

Functie: Productmanagement / accountmanager

Wat houdt de functie in? Voor een deel ben ik – nu nog - accountmanager en houd ik mij bezig met klanten. Daarin is mijn voornaamste taak het geven van teelttechnisch advies. Zelf weten telers natuurlijk heel erg veel over hoe dit moet. Maar ik vergaar kennis uit de hele sector. Vaak vindt een teler het fijn om met mij te overleggen wat de beste aanpak is. Sinds kort ben ik ook nog druk met productmanagement. Kort gezegd willen we de marketing van ons bedrijf hiermee naar een nog hoger plan tillen. Waar we voorheen veel besluiten op emotie namen - en dit ook heel goed kunnen - willen we nu meer onderbouwing met cijfers gaan gebruiken. Doormiddel van meten en analyses en dergelijke willen we nog meer grip krijgen op de markt en het slagingspercentage van de nieuwe rassen verder vergroten.

Wat is het leukste onderdeel van het werk? Het zorgen dat een nieuw ras slaagt en de kans daarop vergroten. Mijn nieuwe functie in het productmanagement is hierin belangrijk. Door goed samen te werken en een gedetailleerd beeld van de markt te hebben, krijgen we dit voor elkaar. Eerst breng ik in kaart wat bijvoorbeeld retailers - denk aan supermarktketens als Tesco UK- of andere klanten willen. Welke eigenschappen en kwaliteiten zoeken zij in een chrysant? Vervolgens ga ik met die kennis aan de gang om de veredelaars te informeren over wensen vanuit de markt. Zij komen dan uiteindelijk met een nieuw ras dat voldoet aan de eisen van onze klanten.

Waarom is het leuk om voor dit bedrijf te werken? De kans om mijzelf te ontwikkelen. Voor mijn nieuwe functie volg ik nu een opleiding, NIMA B. Het geeft veel vertrouwen dat ze mij dit laten doen. Daarnaast is Dekker Chrysanten enorm innovatief. Een voorloper op alle fronten. Overal waar ik kom zien ze ons bedrijf als trendsetter. Daar zijn we trots op. Verder zijn de lijnen hier kort en merk je dat het nog altijd een familiebedrijf is. Er heerst een open structuur. Heel prettig om hier te werken.

Wat verwacht je van de toekomst? We zijn al een wereldspeler. Door de investeringen en de manier van werken bij Dekker Chrysanten verwacht ik dat dit zo blijft. Er zit hier zoveel kennis en wil om het elke keer weer beter te doen. De wil om te blijven ontwikkelen en groeien maakt ons toekomstbestendig.