Enza Zaden grootste uitbreiding ooit

Het is de grootste uitbreiding in de geschiedenis van Enza Zaden uit Enkhuizen: het Santslootgebouw. Het illustreert de groei en ontwikkeling van het internationaal gerenommeerde groentezaadbedrijf dat ongeveer zestienhonderd medewerkers heeft, verspreid over 24 landen. In het nieuwe pand wordt zaad uit de hele wereld ontvangen, opgeslagen, geschoond en verwerkt.

In het Santslootgebouw, dat op het terrein van het hoofdkantoor is gebouwd aan de Haling, worden de zaadstromen gecontroleerd. Direct na binnenkomst worden de zaden getest op ziektes, kiemkracht en vervuiling. Hierna wordt bepaald welke behandelingen het moet ondergaan. Dit gebeurt allemaal in hetzelfde gebouw dat volgens de laatste inzichten is ingericht en zodoende voor een uiterst efficiënt proces zorgt.

Verder is er in het pand een geavanceerde ruimte voor zaadopslag gerealiseerd. Hier worden de producten onder exact de juiste omstandigheden opgeslagen. Bovendien beschermen de extra dikke betonnen muren de waardevolle zaden tegen brand.

De eerste paal werd op 25 maart afgelopen jaar geslagen en deze zomer zal het gebouw volledig in gebruik zijn genomen. Het nieuwe pand heeft 17 duizend vierkante meter aan vloeroppervlakte en is een nieuw hoofdstuk in het succesverhaal van Enza Zaden.