De zaadsector en Enkhuizen een prima huwelijk

Enkhuizen en de zaadsector zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De grootste spelers op de wereldmarkt hebben vestigingen in de stad aan de boorden van het IJsselmeer. Een miljoenenindustrie die veel werkgelegenheid oplevert en ervoor probeert te zorgen – mede door miljoenen te investeren in innovatie – dat voldaan wordt aan de alsmaar toenemende vraag naar voedsel Monsanto, Syngenta en Enza Zaden. Het zijn enkele van de grootste spelers op de groentezadenmarkt, waar uiteraard nog veel meer bedrijven in actief zijn. Van tomaten tot meloenen en van wortelen tot spinazie. Onder andere deze bedrijven zorgen ervoor dat bijvoorbeeld een prachtige en smaakvolle krop sla uiteindelijk in de schappen terecht komt.

Dat Enkhuizen en de zaadsector inmiddels al decennia lang een innig huwelijk hebben, is eigenlijk te danken aan Nanne Sluis en Nanne Groot, valt te lezen in een artikel van K. Norel in De Speelwagen uit 1949. In 1867 besloten deze ‘bouwers’ van Andijk naar Enkhuizen te verkassen, omdat Enkhuizen aansluiting op het spoornet zou krijgen.

Het ging in die tijd niet goed met Enkhuizen. Van 20.000 inwoners liep het terug naar 5000. De ommekeer kwam toen Sluis en Groot in Enkhuizen kwamen. Het bedrijf groeide uit tot het grootste van Enkhuizen en had een positief effect op de lokale economie. Het bedrijf is later opgegaan in het huidige Syngenta.

Ook vandaag de dag is de zaadsector een van de drijvende krachten van de economie in Enkhuizen. En een sector die nog steeds blijft groeien. Verwacht wordt dat de groei in werkgelegenheid in Nederland tot 2015 ongeveer 5% per jaar is. Het zijn cijfers van de stichting Seed Valley, waarbij tientallen bedrijven uit uit noord holland noord die zijn aangesloten zijn aangesloten die gespecialiseerd zijn hoogwaardige zaden en plantaardig uitgangsmateriaal, evenals bedrijven die specifiek voor deze sector diensten en machines leveren.

Vooral innovatie (gemiddeld besteden de bedrijven in deze sector 16% aan onderzoek en ontwikkeling) is de kracht van Nederland. Nederland is het epicentrum van kennis in dit vakgebied. Een van de redenen dat in totaal zo’n 3500 mensen werkzaam zijn in deze industrie in Noord-Holland Noord. Incotec uit Enkhuizen is een lichtend voorbeeld als het gaat om innovatie. Het bedrijf werd in 2009 uitgeroepen tot meest innovatieve bedrijf van Nederland. Het bedrijf ontwikkelt hoogwaardige technologie om partijen zaad op te waarderen in kiemkracht, verzaaibaarheid en bescherming tegen ziekteverwekkers. In 2012 – toen het ook de India Business Award won – vergaarde de onderneming landelijke bekendheid toen Jan Willem Breukink – CEO bij Incotec – aanschoof bij het tv-programma De Wereld Draait Door om te vertellen over zijn succesvolle bedrijf en het succes die de krachtenbundeling van Seed Valley heeft voortgebracht. En nog steeds voortbrengt. Want voorlopig is de sector alleen nog maar aan het groeien en staan Enkhuizen en Nederland stevig op de kaart in de wereld van de zaden.