Bij De Bolderik komen idealen en schoonheid samen!

Zelfs op een iets wat grijze en winderige middag is het productieveld van De Bolderik in Abbekerk nog een kunstwerk. Het ecologische bedrijf van Petra Hageman en Jos Groen kweekt wilde bloemenzaden die de hectare grond opfleuren met een divers kleurenpallet. Hier komt het zaad vandaan dat uiteindelijk van veel andere openbaren gebieden en tuinen kunstwerkjes maakt. We merken dat er de laatste jaren een stijgende vraag is. Dat is goed nieuws, vooral voor de natuur in Nederland, zegt Hageman.

Ze kijkt om zich heen met een brede glimlach en wijst op de talloze bijen bij de strook Wilde Marjolein, een van de ruim 250 inheemse planten waarvan De Bolderik zaden levert. Dit is een van de redenen waarom ik dit werk zo leuk vind. We zijn bezig in de natuur. Onze kwekerij is een natuurgebied op zich. Door de planten zijn hier veel insecten te vinden. Daar komen onder andere weer veel muizen, buizerds, zwaluwen en roofvogels op af.

Het verraadt de motieven van De Bolderik. Ideologie is het fundament van het bedrijf dat kantoor houdt in Wervershoof. Daarnaast heeft het een schuur in Onderdijk die is bestemd voor de verwerking van de zaden en de opslag van de machines. We willen ons brood verdienen, maar wel op een manier die bij ons past. Met onze ecologische manier van werken, dragen we ons steentje bij aan het welzijn van de natuur. Het is niet altijd makkelijk geweest. Zo’n beetje elke denkbare tegenslag is op ons pad gekomen, weet Groen. Maar we hebben onze boterham kunnen verdienen. De laatste jaren komt er zelfs een beetje beleg op, vertelt hij met gepaste trots.

Die positieve ontwikkeling is goed nieuws. Niet alleen voor Hageman en Groen, maar ook voor de natuur in Nederland of de andere landen waar De Bolderik aan levert, zoals Duitsland en België. Wij werken louter met inheems zaad. Dit om de lokale flora te behouden. Het zijn niet alleen mooie planten die wij kweken en waar we mensgels van maken. Ze zijn ook nog eens heel goed voor de natuur. Dat besef groeit de laatste jaren. Zo zien we bijvoorbeeld steeds vaker dat gemeenten wilde bloemen gebruiken in het openbaar groen, vertelt Hageman. Dit is voor het behoud van bijen van cruciaal belang. Het zou ook heel erg helpen als mensen hun tuinen niet meer vol met stenen gooien, maar ruimte maken voor planten en bloemen.

De zaden zijn ook in te zetten als biologische bestrijdingsmiddelen. Er zijn mengsels die ervoor zorgen dat minder chemische bestrijdingsmiddelen nodig zijn, omdat insecten die hierop afkomen ongedierte eten, zegt Groen. Het zou mooi zijn als de agrarische sector deze manier van bestrijden zou omarmen. Dit is naast een kwestie van willen, een kwestie van financiële haalbaarheid. Dat is iets wat we als maatschappij voor elkaar moeten krijgen. Minder chemische bestrijding en dus een beter milieu kost nu eenmaal geld.

De Bolderik is een specialist als het gaat om inheemse planten en het maken van specifieke mengsels voor een keur aan locaties en ondergronden. Denk aan mensgels voor onder andere akkers, graslanden, bosranden en dijken. Ook biedt het bedrijf eetbare bloemen, laagblijvende bloemensoorten en vlinder- en bijenmixen. Dit is slechts een greep uit het totale assortiment dat te vinden is op www.debolderik.net. Het bedrijf geeft ook advies en biedt projectbegeleiding aan zodat de geleverde zaden optimaal tot wasdom kunnen komen.