10 jaar Seed Valley

Van sectorinitiatief tot sterke merknaam voor de zaadindustrie

In tien jaar tijd is het samenwerkingsverband Seed Valley ontwikkeld van een sectorinitiatief naar een sterke merknaam voor de zaadindustrie in Noord-Holland. Nederland is wereldwijd koploper als het gaat over de ontwikkeling van groente- en bloemenrassen. Het kenniscentrum van deze activiteiten ligt in Seed Valley.

Bekijk hier de nieuw gelanceerde Seed Valley film, ter ere van het tienjarig bestaan.

Seed Valley is het samenwerkingsverband van veertig bedrijven in de zaadindustrie. Het samenwerkingsverband werd tien jaar geleden opgericht toen veredelingsbedrijven het moeilijk kregen om geschikte medewerkers aan te trekken. De studie Plantwetenschappen aan de Universiteit van Wageningen had toen slechts 4 aanmeldingen. Dat was het keerpunt. De bedrijven sloegen de handen ineen om samen een programma te voeren op het gebied van arbeidsmarktimago en samenwerkingen met het onderwijs. Nu 10 jaar later, werkt Seed Valley intensief samen met onderwijsinstellingen en staat het in de belangstelling van bestuurders en beleidsmaker. Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer, sprak tijdens de jubileumavond: ,,Voor mij is Seed Valley het zadenparadijs. Het is het hof van Eden voor jonge mensen die willen werken met een combinatie van natuur en nieuwe technieken.’’

Groeiend netwerk

Het netwerk en de bedrijven blijven groeien. Bij de aangesloten bedrijven werken ruim 3500 medewerkers. Jaarlijks staan er 300 vacatures open op verschillende niveaus en binnen diverse vakgebieden. De nieuwe generatie wil werken aan betere wereld en een duurzame voetafdruk achterlaten. Daarvoor liggen in de plantveredelingssector genoeg uitdagingen.

Over Seed Valley

Seed Valley is de aanduiding voor hét internationale centrum voor plantenveredeling en zaadtechnologie, gelegen in het noorden van Noord-Holland. Het is de thuisplaats voor tientallen innovatieve bedrijven die nieuwe, betere plantenrassen ontwikkelen, met name voor de groenten- en sierbloementeelt. De missie van Seed Valley is om de samenleving te enthousiasmeren voor de zaadsector.