Vissen is pure topsport

En hoewel Rotgans vandaag de dag misschien wel meer manager is zijn telefoon rinkelt constant blijft hij in hart en nieren een echte visserman. Dat raak je ook nooit meer kwijt.

Vissen is waar ik en mijn broer Joop, die vandaag de dag nog steeds mijn steun en toeverlaat is, mee zijn grootgebracht. Onze vader was palingvisser en onze moeder regelde hier in Den Oever alles voor de sportvissers met haar sportvisbedrijf. ’’ Toen Rotgans zo’n vijftien jaar geleden voor zichzelf begon werd hij door een hoop mensen voor gek verklaard. ,,De prijs van garnalen was toen heel slecht.

Toen zo’n 80 guldencent. Tja, dat stelde niet veel voor. Maar al snel werd de prijs beter’’, legt hij uit. Toch kon ik mij in die beginjaren nog weleens zorgen maken. Had een jong gezin te onderhouden. Dan is het wel eens spannend’’, lacht hij. ,,Die tijd is nu geweest. En zenuwachtig word ik echt niet meer. Hoewel het niet altijd makkelijk is.’’ Toch kijkt Rotgans met gemengde gevoelens naar de toekomst. Die ziet er voor veel garnalenvissers niet goed uit, denkt hij. ,,Er zijn nu zo’n vijfhonderd boten die op Hollandse garnalen vissen. Dat zijn er eigenlijk teveel, want met 250 red je het ook. Er zullen er in de toekomst dus wel wat verdwijnen, vrees ik’’, vertelt hij. ,,Wij moeten ervoor zorgen dat wel kwaliteit blijven leveren en hard werken. En dat gaat helemaal goedkomen.’’ Zelf gaat Rotgans zich de komende jaren meer op de handel richten. 

Ik ben nu 48 jaar. En garnalenvissen is echt topsport. Zeker in de drukke periode is het bikkelen. Hoe denk jij dat Messi voetbalt als hij 48?’’, grijnst Rotgans. ,,Gelukkig hebben we nu Jan Dirk Tijssen (19) als schipper in opleiding. Topgozer die weet wat ervoor nodig is. Op die manier kan ik iets rustiger aan doen en mijn aandacht straks meer richten op de handel, in de wetenschap dat de garnalenkotter in goede handen is.’’

foto: Remco Zwart.