Zorgboerderij t Radje iedereen mag meegenieten

De kippen, shetlanders, katten, cavia’s, geiten en hond Sam van zorgboerderij ’t Radje kunnen op heel wat aandacht rekenen: de mensen die er komen, zorgen maar wat graag voor ‘hun’ beestjes. Ook de (moes)tuin blijft, mede dankzij de vaardige handen van de cliënten van de zorgboerderij, een plaatje. En wie daar allemaal geen zin in heeft, mag ook ‘gewoon’ lekker van het uitzicht genieten. Want dat kan daar maximaal: het uitzicht over de weilanden is fantastisch.

Het erf delen

Kathalijne Kemner en Willem Koopman zijn de drijvende krachten achter de zorgboerderij, die twee jaar geleden met twee cliënten begon. “Zo’n twee jaar geleden verhuisden we hierheen omdat ons eigen pindakaasbedrijf, Évlac, te groot werd. We hadden ruimte tekort! Willem maakt eerlijke, pure producten, zoals pindakaas en jam zonder kunstmatige toevoegingen. Dat begon als hobby en groeide zo dat niet meer in onze vorige woonsituatie paste. Op deze boerderij kon hij verder. En ook voor mij bleken hier mogelijkheden te liggen, al was niet direct duidelijk hoe dat eruit zou zien. Het is nooit mijn plan om een zorgboerderij te beginnen, dat kwam op mijn pad. Ik ben afkomstig uit de ouderenzorg, en toen ik vernam dat er grote behoefte is aan dagbesteding voor ouderen, ben ik gaan informeren naar de mogelijkheden. Zo verwelkomden we hier al vrij snel de eerste twee cliënten en was de zorgboerderij een feit.”

Iedereen doet mee

“We beginnen ’s morgens met koffie aan onze eigen keukentafel, dus ook onze kinderen ontmoeten de cliënten als ze vrij zijn van school. Als het zo uitkomt, helpen ze ook een handje, bij de cliënten of bij de zelfmakerij. Het is erg leuk om dat samen te kunnen doen!” De combinatie van zorgboerderij en zelfmakerij is een mooie dag voor iedereen die er is. “We hebben inmiddels acht vaste bezoekers. Dat kan mede dankzij de acht vrijwilligers die hier een steentje bijdragen. Het is heel fijn dat al het werk gedragen wordt door zowel mijn gezin als deze vrijwilligers. Dat is echt van goud!”

Even geen beperkingen

Het zijn kwetsbare ouderen die naar de zorgboerderij komen. “Ze hebben bijvoorbeeld te maken met dementie of eenzaamheid, waarvan ze onzeker en verdrietig zijn. Hier hebben ze de gelegenheid om daar even van los te komen. Samen zoeken we naar iets wat ze leuk vinden om te doen. We leven met de seizoenen, dus in het voorjaar beginnen we met de moestuin en in het najaar wordt er geoogst, ingemaakt, gekookt enzovoorts. Het erf kan ook altijd wel een bezem gebruiken, of het kippenhok een verfje. En de dieren hebben verzorging nodig, kortom, er is hier altijd wel iets te doen.” “Vaak is de rit hier naar toe al een belevenis voor de mensen die hier komen. Hun plezier begint al als ze instappen. Ik zie ze genieten van de ruimte, van het uitzicht, ze bloeien op als ze meegaan. En als ik ze dan aan het eind van de dag met een blos op hun wangen terugbreng, ben ik minstens zo blij als zijzelf. Het is voor iedereen genieten!”

Iets moois toevoegen

“Wat ik me vooraf niet zo realiseerde, is dat mensen hier niet per sé voor langere tijd zijn. Maar de duur van hun bezoeken hier is natuurlijk niet vanzelfsprekend. Ouderen komen hier vanuit een kwetsbare situatie die zomaar ineens snel kan verslechteren. Soms moeten we al na korte tijd afscheid van iemand nemen. Dat is niet leuk, daar hebben we dan wel even last van. Maar toch – hoe kort ook, hier vertoeven voegt echt iets moois toe aan iemands leven. Dat hebben we dan toch nog voor diegene kunnen doen.”

www.zorgboerderijhetradje.nl