P. Vroone Pluimvee en Bloemteeltbedrijf openheid werkt

Van pierensteker tot pluimveehouder – dat kan niet iedereen op z’n CV zetten. Martien Vroone wel. Al sinds jaar en dag is zijn middelgrote pluimveebedrijf gevestigd in Anna Paulowna. Daar zorgen vader Martien, moeder Margreet en zoon Peter samen voor hun vleeskuikens en scharrelkippen. Daarnaast zijn ze vanaf februari bezig met het opkweken van stekjes, zodat er van half april tot eind juni ook perkgoed verkrijgbaar is in hun boerderijwinkel. Een hecht familiebedrijf met zo’n zestigduizend kuikens, waar openheid centraal staat.

Rare werktijden

Het werkzame leven van Martien begint als pierensteker in de Wadden. “Dat betekende: heel vroeg op en dan ook weer heel vroeg thuis. De buurt vroeg zich weleens af of ik eigenlijk weleens werkte! Dankzij die rare werktijden kon ik de kippen van de buurman erbij doen. Vanwege de slechte markt had hij daar niet zoveel trek meer in. Het werk beviel me zo goed dat ik het van hem overnam, ook al raadde hij me dat nog zo af.” Dat was nog op Wieringen, waar zijn bedrijf tot 2009 zat. Toen hij er op zijn huidige adres in Anna Paulowna een schuur bijbouwde, stopte hij met het onderhouden van twee bedrijfslocaties. “Het was een kwartier bij m’n woonhuis vandaan, op zich niet zoveel, maar uiteindelijk had ik toch wel genoeg van al dat heen en weer rijden. Dat scheelde toch al snel ruim een uur per dag!”

Geen personeel

Na het pierensteken begon dus de firma Martien Vroone. “Ik ruilde het Wad in voor mijn eigen bedrijf. Dat begon met kippen, en al snel had ik er wat schapen bij. Ik had toch ruimte genoeg, dus dat kon goed. Daarnaast ben ik op de vrachtwagen gaan rijden, ook mooi werk. Maar het liep allemaal zo goed dat het teveel werd en er keuzes gemaakt moesten worden. Vanwege mijn werk als chauffeur was ik zo vaak weg dat Margreet er nagenoeg alleen voor stond in het bedrijf. Dat was nou ook weer niet de bedoeling, dus de schapen gingen weg en het chauffeursbestaan liet ik voor wat het was. En dat is prima zo, want we hebben bewust gekozen voor een bedrijf zonder personeel. Wat we hier doen, moet voor onszelf te behappen zijn. Hoe groter, hoe meer zorgen – en wat ons betreft is groei nergens voor nodig. Het bedrijf is gezond, we redden het samen uitstekend, we hebben niets meer te wensen.” Zoon Peter kan zich daar duidelijk ook helemaal in vinden: het bedrijf is inmiddels overgegaan in handen van hem en zijn vrouw Jolanda. Samen doen ze de verzorging van de dieren, de bloemen en de plantjes en daarnaast zorgt Jolanda voor de PR. Martien en Margreet zijn een beetje met pensioen, maar niet helemaal: samen runnen ze de boerderijwinkel, waar de kip van het bedrijf verkrijgbaar is. “Wie wie hier z’n kip koopt, kan gelijk zien waar het product vandaan komt. Dat is toch mooi!”

Welzijn

Elke dag begint en eindigt met een ronde door de kippenstal. Die duurt zo’n anderhalf uur. “Zo’n ronde is er om de dieren goed in de gaten te houden, want hun welzijn is de eerste prioriteit. Hoe is de stemming, zou je kunnen zeggen. Aan de geluiden die ze maken, weten we vaak al genoeg. Je kent je pappenheimers!” Het bedrijf is aangesloten bij Kip Kiplekker, een organisatie die zich sterk maakt om de sector zichtbaar te maken voor breed publiek. “Dat is belangrijk, om de consument te laten zien hoe de sector écht in elkaar zit. Het is een tegengeluid voor beweringen van organisaties die dierenleed en milieukwesties op een negatieve manier aan de kaak stellen. We zorgen goed voor onze dieren, met oog voor milieu en omgeving, en we zijn groot voorstander van openheid van zaken. Daar is niets schimmigs voor nodig. Kom gewoon langs, zie met eigen ogen hoe we werken, vraag wat je wilt – daar staan we graag voor open. We krijgen veel positieve reacties van bezoekers. Wat ze hier zien, staat zo haaks op wat ze via de media voorgeschoteld krijgen. En voor ons is het nog gezellig ook, mensen op het erf. Dat brengt leven met zich mee, daar houden we hier wel van!”

Kijkje nemen?

De stal van de familie Vroone is een zichtstal, waar iedereen welkom is om eens een kijkje te nemen. Het bedrijf organiseert ook open dagen, onder andere met Pasen. Op de website en op de

Facebookpagina is alle informatie te vinden.

www.famartienvroone.nl

Facebook: pluimvee-enbloemteeltbedrijfvroone

www.kipkiplekker.nl