Museum Westerhem

Agrarisch Museum Westerhem staat in Middenbeemster en is zeker een bezoek waard. Niet alleen de tentoonstellingen, ook het pand zelf vertelt een mooi verhaal over de agrarische geschiedenis van de Beemster. Voor jong en oud valt er van alles te zien en te beleven. De Agrarische Krant geeft tekst en uitleg.

Het museum is een stolpboerderij die in 1877 is gebouwd en direct de naam Westerhem kreeg. Tegelijk werd een vrijstaand herenhuis bij de stolpboerderij gebouwd. Westerhem groeide uit tot een groot veebedrijf dat in 1965 door gemeente Beemster werd gekocht. Dit, vanwege de opkomende woningbouw in het gebied. Pas in 1999 werd de boerderij aan het Historisch Genootschap Beemster verkocht voor een symbolisch bedrag. De boerderij werd door het genootschap omgetoverd tot het huidige museum en opende op 1 juni zijn deuren voor het publiek.

Rondom de hooiberg

Om te ervaren hoe interessant de boerderij is, is het handig om wat kenmerkende zaken van de Noord-Hollandse stolp te weten. De boerderij heeft een piramidevorm en de stal, dars en woonkamer zijn rondom de hooiberg gebouwd. De 'dars', ook wel ‘dors’ genoemd, heeft haar naam te danken aan het feit dat in vroeger tijden in deze ruimte het graan werd gedorst. Elke Noord-Hollandse stolp heeft zo’n dars. De hooiberg is in de vorm van een vierkant met in de hoeken vier palen die het gehele dak van de stolpconstructie dragen. Wanneer je een rondgang maakt door de boerderij vind je nog meer informatie over de kenmerkende indeling en constructie van de stolpboerderij. Erg interessant en leuk om de informatie direct terug te zien in het pand zelf.

Tentoonstellingen

In het museum staat ook het nodige tentoongesteld dat meer inzicht geeft in het agrarische leven rond 1920. Zo is er een ingerichte knechtenkamer en is er dit jaar speciaal aandacht voor de zomerstal, brongas, honingbijen en Henk Tol. Als vroeger het vee uit de stal ging, werd de stal uitgemest, schoongemaakt en onder andere rijk ingericht met siervoorwerpen. De stal was in deze periode het domein van de boerin. Speciaal voor het publiek is zo’n zomerstal dit seizoen ingericht. Het museum heeft daarnaast een nog werkende brongasinstallatie. Bijna iedere boerderij in de Beemster verkreeg warmte en licht uit brongas. Op de hooizolder vind je een tentoonstelling die veel vertelt over de geschiedenis en het gebruik van brongas.

Honingbijen en kunst

Tegenwoordig heeft de honingbij het steeds moeilijker. Daarom is er in Westerhem extra informatie te vinden over deze nuttige diertjes. Je vindt er een demonstratie-bijenkast, een honingslinger, honingraten en veel andere attributen die met honingbijen te maken hebben. Maar ook informatie over bijen mag uiteraard niet ontbreken. De veel te vroeg overleden Beemster kunstenaar Henk Tol heeft vele kunstwerken vervaardigd. Een specialiteit waren pentekeningen, waarvan diverse ingekleurd, over de Beemster. Henk Tol heeft daarnaast vele boeken geïllustreerd. In Westerhem hangen diverse van zijn werken op de hooizolder en in de hooiberging. Alle werken zijn te koop en van een aantal werken zijn reproducties te koop.

Benieuwd geworden? Kijk op www.historischgenootschapbeemster.nl voor alle informatie, toegangsprijzen en openingstijden. Adres is Middenweg 185 a, Middenbeemster. Op 10 mei is er een Open Dag met een mooie route door de polder. Meer info hierover zie www.bezoekerscentrumbeemster.nl.

Informatiebronnen: www.historischgenootschapbeemster.nl en www.museumboerderijwestfrisia.nl.