Het boerengevoel bij Farmsurvival

Het blijkt een ware rage op de boerderij van de familie van Stralen uit Spanbroek: Koeknuffelen. Liggend tegen een herkauwende dame van zevenhonderd kilogram is natuurlijk net wat anders dan thuis op de bank tegen je partner aan. ,,De warmte, ademhaling en de hartslag van een koe heeft een bewezen ontspannen effect op de mens”, zegt José van Stralen (36). Koeknuffelen is één van de vele mogelijkheden bij het populaire Farmsurvival.

Het bedrijf is ontstaan nadat José zelf een vrijgezellenfeest op het platteland had gevierd. Daar is ze enthousiast van geworden en geïnspireerd door geraakt. Ze vatte de koe bij de horens en besloot zelf boerderij survivals te organiseren. Ondanks het drukke dagelijkse bestaan dat José met haar man Richard heeft met hun melkveebedrijf. Ze hebben ongeveer 260 koeien, waarvan er elke dag ‘s morgens en ‘s avonds zo’n 160 gemolken moeten worden. Verder hebben ze schapen en een loonwerkerbedrijf. Toch vinden ze tijd en ruimte om voornamelijk in het weekend vrolijke groepen, van vrijgezellenfeesten tot bedrijfsuitjes, te ontvangen. ,,Met de boerderij survival kun je meer dan twintig spellen spelen die allemaal een link hebben met het gezellige boerenleven”, vertelt ze op enthousiaste wijze. ,,De spellen vinden plaats op en rond de boerderij en dat is uniek. Je kunt zien hoe het er aan toegaat op een boerderij. De groepen die wij ontvangen komen van heide en verre.”

Trekker rijden

Naast de farmsurvival kun je in Spanbroek ook terecht voor: klomp schilderen, oud- Hollandse spellen, fotoshoot boerderij, rondleiding, melkclinic, koe schilderen, voetgolf en trekker rijden. Op onder meer een echte Claas trekker ga je dan het weiland in en volg je een parcours. ,,Het is natuurlijk een ware ‘Boer Zoekt Vrouw-ervaring’, al rijdende op een trekker”, vertelt José. ,,Voordat je de wei ingaat krijg je eerst een informatief ludiek theoriegedeelte.” Waar ook veel vraag naar is bij Farmsurvival is de boerenmeiden fotoshoot. De vaste modellen, de koeien, ontbreken hier natuurlijk niet bij. De foto’s worden gemaakt in verschillende outfits: in overall, met klompen, boerenzakdoeken, boeren ruitblouses en andere gekke boeren gadgets. Uiteraard is make-up aanwezig. ,,Naast koeien als model gaan we ook de stal in en worden er foto’s gemaakt op en rond grote trekkers. De foto’s zijn een mooie herinnering van een geslaagd uitje.” De mogelijkheden bij Farmsurvival zijn sinds kort ook uitgebreid met een heuse boeren videoclip. José: ,,Je neemt een videoclip op met een zelf uitgekozen nummer. Met bijbehorende boerenoutfits kiezen we locaties op ons erf uit. Leuk om bijvoorbeeld tijdens een trouwerij te laten zien.” Het seizoen bij Farmsurvival loopt van maart tot en met oktober. Op drukke dagen zijn er wel tot zes groepen aanwezig. Bij slecht weerheeft de onderneming de mogelijkheid om naar binnen te gaan om oud- Hollandse spellen te spelen. Zie voor meer informatie: www.farmsurvival.nl.