De reis van de tulp van bol tot bloem in de vaas

Voordat de tulpen bij de consument in de vaas staan, leggen ze een hele reis af. Bollenteelt Het begint bij de bollentelers, die het zogenaamde uitgangsmateriaal - de tulpenbol - telen. Wanneer de bollen op de velden oogstrijp zijn worden ze gerooid, gesorteerd en afgeleverd bij de tulpenbroeiers. Bollen die te klein zijn gebleven, worden weer teruggeplant in de grond en het volgende seizoen geoogst. Tulpenbroei Op de kwekerij van de tulpenbroeier krijgen de tulpen een temperatuurbehandeling. Tulpenbollen hebben namelijk een koudeperiode nodig om zich te kunnen ontwikkelen en uiteindelijk tot bloei te komen. Na deze temperatuurbehandeling worden de tulpen opgeplant. Dit gebeurt op water, in zogenaamde prikbakken of in aarde/grond. De teelt op water is relatief nieuw. Het broeien van tulpen op water heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van de traditionele teelt in de grond: het werkt schoner en – belangrijker nog - is arbeids- en milieuvriendelijker. De ‘geprikte' en/of geplante bollen worden met bak en al teruggeplaatst in de koelcel, waar ze bij een temperatuur van 5 °C gaan wortelen. Wanneer ze voldoende geworteld zijn, gaan ze de kas in om afgebroeid te worden. Drie weken daarna zijn ze rijp om geoogst te worden. De tulpen worden op de kwekerij klaargemaakt voor transport naar de exporteur. Verwerking voor levering De exporteurs verpakken de tulpen vervolgens op basis van de specificaties van de klanten in Nederland, Europa en Amerika. Aangekomen bij in het land van bestemming vinden de tulpen hun weg naar de vazen van de diverse consumenten