Schaapscheerdersfeest bij schaapskooi Ermelo

Op zaterdag 4 juni 2016 organiseert Stichting Schapedrift Ermelo het jaarlijkse schaapscheerdersfeest bij de schaapskooi in Ermelo. De laatste schapen van de kudde Veluwse heideschapen van Ermelo worden dan geschoren. Van 10.00 tot 16.00 uur is er naast het schapen scheren nog van alles te doen voor jong en oud. De schaapskooi is te vinden aan de Postweg, bereikbaar via de Drieërweg, tussen Ermelo en Speuld. Kijk op www.schapedrift.nl.

Wolambachten en hobbies

Rond de tent met de schapenscheerders zijn demonstraties wol spinnen, kaarden, vilten en weven. Wie het zelf eens wilt proberen, mag het gerust vragen. Op de wei staan tientallen kramen met kunstzinnige en creatieve materialen, wol- en aanverwante artikelen en cadeautjes. Ermelo Buitenleven zet de Vespa scooter neer met promotiemateriaal en publiek mag de Dierenambulance van binnen bekijken. Er kunnen dompelkaarsen gemaakt worden en een grafeur en pentekenaar ontbreken niet.

Geleidehonden demonstraties

Heel speciaal zijn de demonstraties van de Stichting DCN uit Nieuwpoort met geleidehonden voor blinden en slechtzienden. Deze zijn om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. Tijdens de demonstratie met verschillende honden wordt uitgelegd hoe de honden getraind worden en hoe het werkt om ermee te lopen. De stichting begeleidt ook gastgezinnen die honden opvoeden en trainen als geleidehond. Tussen de demonstraties door mogen geïnteresseerden zelf ook oefenen met een simulatiebril en hond. De honden hebben net puppies en wie weet komen deze ook mee! De demonstraties zijn op het weiland.

Open podium

Midden op de wei staat (letterlijk) een open podium, waar artiesten die zich aangemeld hebben, optreden. De dag wordt goed gevuld met leuke swingende muziek; presentator op het podium is Gerard van Ruiten. Er is onder meer: straatmuziek van de Backdoor Stompers, Daniël Snaterse op keyboard, Melany Jane met Amerikaanse folkmuziek, het duo Ronald Verhagen, gitaar en Martin Post, fluit en de band Utrecht Central Station met blue grass muziek.

Poppenkast en knutselen

Bij het kinderspeeltuintje kan naar hartenlust geknutseld worden aan lange tafels. Vrijwilligers begeleiden de workshops takkebeesten- en poppenkastpoppen (schaap) knutselen. Er zijn materialen aanwezig. Een paar keer is er een leuke poppenkastvoorstelling in de tent. En je kunt je laten schminken. En huifkar de Lindeboom verzorgt de hele dag ritjes van een half uur vanaf de schaapskooi. Bekijk de hei eens vanuit een huifkar! Instappen maar!

Proeverijen

Uiteraard is er ook allerlei lekkers te eten en te drinken verkrijgbaar. Molen de Koe bakt traditiegetrouw pannenkoeken, de Ouwerdorperhoeve laat schapenkaas en -worst proeven en het Veluws stoofpotje heeft wildstoofpotjes en allerlei soorten jam. Tevens zijn er warme stroopwafels, broodjes bratwurst of knakworst, drankjes en ijs verkrijgbaar.

Entree

De toegang kost € 1,50 p.p.; donateurs en kinderen t/m 4 jaar hebben gratis toegang. Met dit toegangskaartje kan een leuke prijs gewonnen worden; er zijn drie trekkingen.

Bereikbaar

De schaapskooi en het bezoekerscentrum Ermelosche Heide zijn bereikbaar via de Drieërweg tussen Ermelo en Speuld. Tel. 0577-407254. Meer informatie op www.schapedrift.nl.