Top in de Kop

Tijdens vijf gezamenlijke open weekends worden de mooiste privé-tuinen, beeldentuinen, ateliers, een rosarium, een natuurvriendelijke kwekerij en een voedselbos opengesteld voor publiek. Top in de Kop bestaat al sinds 2000 en is bij kunst- en tuinliefhebbers uit heel Nederland een begrip geworden. De deelnemers voeren u graag mee in hun passie!

En als u dan toch op stap bent in de mooie kop van Noord-Holland, neem dan ook de tijd om te genieten van het landschap, met prachtige luchten en het bijzondere licht dat kunstenaars en fotografen inspireert. De grote variatie aan natuurgebieden, het weidse landschap met landelijke weggetjes en knoestige oude knotwilgen langs de smalle sloten, de kronkelende West-Friese Omringdijk, de authentieke lintdorpen en de weidse Wieringermeer – enzovoorts!

Top in de Kop wordt gehouden op 25-26 mei, 22-23 juni, 20-21 juli, 10-11 augustus en 14-15 september (let op: sommige deelnemers hebben afwijkende openingstijden). De deelnemers zitten op korte afstand van elkaar, in kop van Noord-Holland. Met behulp van de kaart op de website kunt u uw eigen route samenstellen. In de agenda is te zien wie er die dag meedoet.

www.topindekop.nl

‘Top in de Kop’ 2000 – 2018 Over het ontstaan en de ontwikkeling van ‘Top in de Kop; – ‘Top in de Kop’, dat was in het jaar 2000 de titel van éen van mijn open weekends. Tijdens elk open weekend had ik nl. een thema en zo ook een weekend ‘Top in de Kop’. Om u, de bezoeker, een complete tuindag aan te kunnen bieden, heb ik wat echte liefhebbers bij mij in de buurt benaderd, om tijdens dat Top-weekend, onze tuinen, kunst en kwekerij Liefhebbersplanten gezamenlijk open te stellen.: Het resulteerde in een prachtig weekend met gepassioneerde groep mensen, o.a. De Vlinderhof, De Booghaard, Het Vijfde Seizoen, Versicolor, Ageeth Meeuwes, en wat later ook Grada en Siem Wardenaar, de tuin aan het Weeltje , Rietje Beuken, Ria Smit, en daarna nog vele anderen. We vonden toen 12 deelnemers een mooi streven. Onze gezamelijke missie was: Kwaliteit bieden, het uitdragen van onze kennis en het respect voor het milieu, samen genieten, en het delen van onze passie met gelijk gestemden. De naam ‘Top in de Kop’ dekte voor mijn gevoel de lading: Tuinen en kunst die echt de moeite waard zijn om te bezoeken. De Toppertjes in de kop van Noordholland. Het bleek een schot in de roos.

– De belangstelling voor het ‘Top in de Kop’ weekend groeide elk jaar gestaag. Maar eigenlijk was het aantal bezoekers voor ons niet eens het belangrijkste. Het waren juist de mooie contacten met echte belangstellenden, echte liefhebbers, die ook ons weer inspireerden. Vooral door de enthousiaste reacties en de mond op mond reclame van de liefhebbers en ook de vele tuinclubs, kregen we ook steeds meer bekendheid in den lande en de laatste jaren zelfs ook in België en Duitsland. Dit was voor ons een bevestiging en durfden we het aan om van één naar vijf open weekends te gaan. Ook omdat wij ervan uitgaan dat de tuin elke maand iets anders heeft te bieden:Van het prille voorjaar, naar de overdaad in juni/juli, tot het uiteindelijke hoogtepunt in september, met de siergrassen en de late bloeiers, vaak in vlammende kleuren.

– Dank zij de inzet, de passie en de gastvrijheid van onze deelnemers kunnen we nu, na 20 jaar ‘Top in de Kop’ zeggen dat we iets heel moois hebben hebben opgebouwd: Een serie open weekends met bekendheid tot over de grenzen, waar u als bezoeker naar uit kijkt, waar u graag bv. 100 km voor rijdt, omdat u weet dat ‘Top in Kop’ de moeite waard is om te bezoeken. . Iets waar wij Toppers ook van genieten en waar we trots op zijn, iets waar ik ongelooflijk trots op ben!!