Stedelijk groen in beweging

Groener, schoner en gezelliger

Nu de samenleving verduurzaamt verandert ook het stedelijk groen. Ooit bedoeld als aankleding en versiering, wordt het nu meer en meer ingezet voor een betere wereld. Want groen om je heen is goed voor je; naast dat het er mooi uitziet, ontspan je ervan en is het goed voor je gezondheid. In het stedelijk groen wordt ook steeds vaker eigen voedsel verbouwd, waarover in dit artikel meer. Stedelijk groen is daarnaast goed voor dieren, zoals vlinders en bijen. Groen in de stad is belangrijk geworden en dat vinden de stedelingen ook.

Urban Farming

Stedelingen zijn tegenwoordig meer met het groen bezig. Urban Farming, oftewel stadslandbouw, wordt steeds populairder. Urban Farming staat voor het verbouwen van je eigen voedsel in of dichtbij je stad. Dat kan in balkontuintjes, stadstuintjes, maar ook op het dak. De trend is ontstaan in Amerika en is inmiddels overgewaaid naar Europa. Door een veranderend klimaat en een groeiende wereldbevolking is er een besef van duurzaamheid ontstaan waardoor Urban Farming populair is geworden. Naast het feit dat het duurzaam en gezond is, kent het fenomeen ook een sociaal aspect. Mensen worden betrokken bij de productie van hun eigen voedsel en leren elkaar in de buurt ook beter kennen. De tuintjes worden zo belangrijke sociale ontmoetingsplekken van de stad. Vanuit het idee van de participatiesamenleving stimuleren steeds meer gemeenten hun inwoners om zelf met groen in hun eigen omgeving aan de slag te gaan. Zo wordt de stad niet alleen groener en schoner, maar ook gezelliger.

Guerilla

Gardening Maar je hoeft niet alleen in je eigen buurtje de groene handen uit de mouwen te steken; ook in andere delen van de stad kunnen je met plantjes en tuintjes zorgen voor een mooier stadsbeeld. Bij Guerrilla Gardening worden er in korte tijd planten geplant op plekken in de stad waar weinig tot geen groen is. De mensen die hierachter zitten hebben een mooie boodschap: meer groen in de stad! Met planten, schoppen en gieters lopen ze rond en veranderen braakliggende terreinen in groene paradijsjes. Op de website guerrillagardeners.nl kunnen mensen inspiratie opdoen, tips krijgen en ervaringen delen. Guerilla Gardening zal waarschijnlijk de komende jaren alleen maar toenemen en dat is alleen maar goed.

Verticale tuinen

Zoals al eens eerder in deze krant vermeld is de verticale tuin in opkomst! Het begon als een hippe manier om van een klein balkon een echte stadstuin te maken, maar je ziet het nu steeds vaker terugkomen in trendy restaurants en hippe gebouwen. En waarom ook niet: naast dat het er mooi uitziet, zorgt het ook voor een betere en schonere wereld. Daardoor zullen in de steden steeds meer verticale tuinen op muren, wanden en gevels te zien zijn.

Groene daken

Een andere ontwikkeling binnen het stedelijk groen is de toename van groene daken op gebouwen en huizen. Dat is niet zo gek, want steeds meer gemeenten stimuleren tegenwoordig het aanleggen van groene daken. Er zijn aantrekkelijke subsidies voor huiseigenaren en gemeentelijke gebouwen krijgen vaker een groen dak. Dit onderdeel van stedelijk groen zorgt op zijn beurt ook voor een mooiere stad. Daarnaast is een groen dak goed voor onder andere warmtewering, regenafvoer en zorgt het voor een langere levensduur van het dak.