Familiezaak uit Kolhorn heeft flinke verbouwing achter de rug We groeiden uit ons tuigje

Tuinmachineservice Mart Boukes is er voor elke tuin

De fraaie houten toonbank springt direct in het oog wanneer je de zaak van Tuinmachineservice Mart Boukes in Kolhorn binnenstapt. De geur van verf verraadt dat de flinke verbouwing van het pand pas net achter de rug is. ,,De oppervlakte van de winkel is twee keer zo groot geworden, die van de werkplaats vier keer’’, laat Jolanda Boukes weten. ,,Ja, het was nodig. We groeiden uit ons tuigje. Er is een hoop veranderd, maar onze service en kwaliteit zijn nog ouderwets goed.’’

Tuinmachineservice Mart Boukes is specialist in gemotoriseerde tuinapparaten. Zoals (benzine-) grasmaaiers, zitgrasmaaiers, robotmaaiers, bladblazers, kettingzagen en verticuteermachines. Maar ook voor het kleinere tuingereedschap, zoals snoei- en heggenscharen, is de familiezaak dé plek om naar toe te gaan. ,,Wij zijn er voor elke tuin. Van 5 vierkante meter tot 5000 vierkante meter en groter’’, zegt Jolanda.

Boukes is zichtbaar tevreden met de nieuwe winkel. En terecht. Het ziet er fraai en ruim uit. ,,Niet dat het voorheen nu zo slecht was. Helemaal niet. Maar nu hebben we veel meer licht in de showroom en meer ruimte om onze spullen neer te zetten. Dat bevalt erg goed.’’ Samen met haar broers Richard en Marcel is Jolanda eigenaar van de 1988 opgerichte zaak. Zij hebben het overgenomen van vader Mart die in 2013 ‘stopte’ met zijn werkzaamheden. Echt afscheid nemen, heeft Mart echter nooit gedaan. Regelmatig loopt hij nog op de werkvloer om zijn kennis te delen en diverse hand- en spandiensten te verrichten.

,,We zijn een echt familiebedrijf’’, laat Richard weten. ,,Dat bevalt ons ook prima. Iedereen heeft zijn of haar taken en weet precies wat er moet gebeuren. Dat zorgt ervoor dat het eigenlijk altijd soepel loopt en wij de hoge service kunnen bieden die we al jarenlang bieden.’’ De uitbreiding – waar vier maanden aan is gewerkt – was hard nodig. Bijvoorbeeld voor Marcel, die zich over de werkplaats ontfermt. ,,Wij doen ook het onderhoud aan de tuinmachines die we verkopen. Laatst stond de hele werkplaats – de nieuwe uitgebreide - weer vol met machines. Weer een teken dat de verbouwing en uitbreiding echt nodig was.

'' Het familiebedrijf heeft service hoog in het vaandel staan. ,,Service is onze korting'', stelt Jolanda. Zo is er een ophaal- en bezorgservice van Den Helder tot het Noordzeekanaal. ,,We hebben een eigen vrachtwagen – met Cor van Vliet als chauffeur – die onze klanten hun spullen bezorgt of ophaalt. Daarnaast staan wij altijd voor onze klanten klaar. Als een machine stuk is, helpen we zo snel mogelijk. En als het nodig is, krijgen ze een vervangende machine om hun werk toch te doen'', vult Richard aan.

Op een paar kleine details na, is de verbouwing compleet en binnenkort wordt ook de vernieuwde webwinkel gelanceerd. ,,Daar wordt nu de laatste hand aan gelegd'', stelt Richard. ,,Hij wordt flink uitgebreid. Zo kunnen klanten straks ook onderdelen bestellen en hoeven ze daarvoor niet helemaal naar de zaak te komen. Weer een stukje extra service.

'' Vader Mart ziet het allemaal tevreden aan. Trots ziet hij hoe de zaak die hij in 1988 startte nog altijd bloeit. ,,Met alle recente ontwikkelingen is het bedrijf helemaal klaar voor de toekomst.'' www.martboukes.nl