Windenergie

Green Energy Services verovert de wereld met windenergie

Ondernemen waar de wind je brengt Toevallig stapte Okko Kaan tien jaar geleden in de wondere wereld van de windenergie. Nu staat de eigenaar van Green Energy Services, gevestigd in het Friese Franeker, aan de vooravond van het tienjarig jubileum van een bloeiend bedrijf. Hoe een voormalig akkerbouwer uit Anna Paulowna de wereld verovert met wind. Een stap terug in de tijd. Als een door een windvlaag opgetild boomblad belandt Okko Kaan in 2004 op de weg die leidt naar het succesverhaal van Green Energy Services.

Tot dan is hij een hardwerkende en tevreden akkerbouwer in Anna Paulowna. Tot het moment dat een projectontwikkelaar aangeeft de landbouwgrond te willen kopen. Voor mij was het een goed moment om te stoppen als akkerbouwer. Op het land waarvan hij met een traan afscheid moet nemen, staan acht windturbines. ,,Ik kon het altijd goed vinden met de monteurs. Op een dag vroeg één van hen of ik niet eens zin had om mee te gaan naar Engeland op een klus. Nou, dat zag ik wel zitten.

Toen is het balletje gaan rollen.'' Kaan start met het verhandelen van tweedehands windturbines. Als akkerbouwer weet hij uitstekend de weg naar klanten te vinden. ,,We kochten bijvoorbeeld turbines op van agrariërs in Nederland die werden vervangen door een groter type, die verkochten we dan door aan bedrijven in Oost Europa. Wat begint als een boerenslim ’handeltje’ blijkt lucratieve business en dus volgt in 2004 de oprichting van Green Energy Services. Het bedrijf - dat VCA-gecertificeerd is - groeit snel uit tot een vooraanstaand service- en onderhoudsbedrijf voor windturbines van de merken Micon, Neg Micon, Vestas, Nedwind, Nordex, Bonus, Lagerwey. Sinds kort bestaat ook de mogelijkheid om Gamesa turbines te importeren. Green Energy Services opereert inmiddels wereldwijd. In Nederland werkt Green Energy Services onder andere voor grootmachten als Nuon, Eneco, Vestas en diverse windcoöperaties, maar heeft het ook veel windmolens van particuliere eigenaren in onderhoud. Naast onderhoud van en handel in turbines specialiseert het bedrijf zich in bouw- en demontageprojecten. ,,We gaan geen klus uit de weg'', voegt Kaan toe. ,,Het is een uitdagende branche. We werken veel met Economische zaken samen in gesubsidieerde projecten en komen we veel in aanraking met buitenlandse klanten.’’ Feitelijk waar de wind hem over de hele wereld brengt. ,,Voor mij persoonlijk is dat een bonus, al die verschillende culturen waarmee ik door dit werk in aanraking kom.'' Een van de eerste grote buitenlandse projecten van Green Energy Services was in Nieuw-Zeeland. ,,Dat weet ik nog goed'', zegt Kaan lachend. ,,Dat was voor onze monteurs erg leuk. Het is een avontuur om in een ver land te mogen werken en kennis te delen. Nieuw-Zeeland, nou dat klonk wel heel erg aantrekkelijk. Werken in het zonnetje.

Normaal is het die tijd van het jaar daar ook prachtig weer. Dus de korte broeken werden ingepakt. Komen ze daar toch in een zootje noodweer terecht. Hagel en alles. Van het bedrijf daar kregen ze zelfs speciale warmtekleding. Tja, het kan soms tegenzitten.'' Green Energy Services bestaat inmiddels uit 20 medewerkers en timmert ondertussen flink aan de weg. Het heeft nu zo'n 250 turbines in onderhoud en is bezig om opdrachten in Armenië, Kaapverdië en Noorwegen binnen te halen. ,,Het gaat niet verkeerd'', zegt Kaan bescheiden. ,,Het vertrouwen in de toekomst is ook groot. Windenergie zal zich nog veel verder ontwikkelen. In een kort tijdsbestek is het vermogen van de turbines enorm toegenomen. Ik ken de tijd nog dat 75 kilowatt veel was.

Nu zijn er molens van 12 megawatt. Ik bedoel maar.'' In die ontwikkeling speelt Green Energy Services een rol. ,,Zo zijn wij betrokken bij een project met een nieuw, door een Nederlander ontwikkelde, type turbine. De Darwind met een vermogen van 5.2 megawatt. Persoonlijk heb ik daar erg veel vertrouwen in. Verder werken we samen met ATO Den Helder aan een project waarbij windturbines op afstand worden gemonitord'', laat Kaan weten. ,,Hierdoor kunnen storingen sneller en preciezer worden vastgesteld wat de effectiviteit ten goede komt. Het laat zien dat er nog veel ontwikkeling zit in de markt van de windenergie. Wij gaan straks een goed feestje vieren vanwege ons jubileum en dat zal zeker niet ons laatste feestje zijn. '' www.greeneneryservices.nl