Met verkeersschool Istha goed voorbereid voor het trekkerrijbewijs

Per 1 juli is het trekkerrijbewijs verplicht voor iedereen die op de openbare weg wil rijden met een land-, bosbouwtrekker (LTB's) of een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS). Verkeersschool Istha, met vestigingen in Schagen en Den Helder, biedt een compleet pakket aan om zo goed mogelijk voorbereid te zijn voor het theorie- en praktijkexamen.

Het moest veiliger. Waar in het algemeen het aantal verkeersslachtoffers is gedaald, is dit bij ongelukken met LTB's en MMBS'en niet het geval. Daarbij zijn dergelijke voertuigen door schaalvergroting in de agrarische sector en het feit dat ze ook vaker in de bouwsector worden gebruikt, steeds vaker op de openbare weg te zien.

Het is dus ook niet zo dat het 'roze papiertje' voor de zomaar even wordt binnengehaald. De eisen zijn hoger dan bij het hiervoor gebruikte trekkercertificaat. Overigens hoeven bestuurders die voor 1 juli 2015 in het bezit zijn van een B-rijbewijs, geen trekkerrijbewijs te halen. Vanaf 15.5 jaar is het mogelijk om theorie-examen te doen, het praktijkexamen kan vanaf 16 jaar worden gedaan.

Verkeersschool Istha biedt een uitgebreid leer- en begeleidingstraject om kandidaten zo goed mogelijk klaar te stomen voor de examens. Zo is er de mogelijkheid om voor het theorie-examen, waarin wordt getoetst op verkeersregels, verkeersinzicht en kennis van het voertuig, een cursus te volgen.

Deze bestaat voor een deel uit E-learning voor thuis en voor een deel uit klassikale lessen. Tijdens de klassikale lessen wordt er veel geoefend met de examens en is er ruimte om vragen te stellen. Het theorie-examen duurt 75 minuten en bestaat uit 50 meerkeuzevragen. Om te slagen zijn er 35 goede antwoorden nodig. Het theoriecertificaat is 1.5 jaar geldig.

Voor mensen die moeite hebben met leren of dyslectisch zijn, is er de mogelijkheid om een aangepast examen te doen. Bijvoorbeeld met extra tijd of een individueel voorleesexamen. Voor het praktijkexamen gebruikt verkeersschool Istha de Steyr 6130 CVT met landbouwkipper. Het is niet mogelijk om met een eigen voertuig examen te doen, omdat er eisen zijn aan de afmetingen, inrichting en gewicht.

Om te bepalen hoeveel lessen er ongeveer nodig zijn, wordt er gestart met een intake-les die twee uur duurt. Hierin wordt het niveau van de leerling bepaald en wordt een pakket samengesteld dat het beste bij de leerling past. Het praktijkexamen, dat 85 minuten duurt, wordt afgenomen bij een van de – door het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheidsbewijzen goedgekeurde – locaties van Istha in Schagen of Den Helder. Voor kandidaten die een vorm van faalangst hebben, is er de mogelijkheid om een zogeheten faalangstexamen aan te vragen. www.istha.nl

Samenwerking Clusius College Verkeersschol Istha heeft voor het trekkerrijbewijs een samenwerkingsverband met het Clusius College – locaties Schagen, Heerhugowaard, Alkmaar en Hoorn – gesloten. Voorheen verzorgde de school zelf het trekkercertificaat. Met de komst van het rijbewijs heeft Istha dit stokje overgenomen. Op de vestigingen van het Clusius College ligt informatie van verkeersschool Istha.