De beste trekkers

John Deere, New Holland en Fendt onder de loep

Om de zoveel tijd worden er trekkers getest en iedere keer komt er een andere winnaar uit de bus. Maar de volgende drie merken komen wel erg vaak voor in de toplijstjes: John Deere, New Holland en Fendt. Uit verkoopcijfers van brancheorganisatie Fedecom komen deze drie ook al jaren naar voren als zeer goed verkocht in ons land. Wat is het verhaal achter deze merken en waarom zijn ze zo favoriet? De Agrarisch Krant neemt de merken onder de loep.

John Deere

Stukje geschiedenis: Dit Amerikaanse bedrijf produceert al ruim 100 jaar trekkers en landbouwmachines. De naam van het bedrijf is die van de ondernemer die het bedrijf destijds startte. John Deere begon met een kleine smederij, maar al snel werd de eerste fabriek gebouwd om zijn succesvolle uitvinding te produceren: een stalen zelfreinigende ploeg. Inmiddels heeft John Deere twaalf fabrieken over de hele wereld.

Opmerkelijk feitje: De huisstijl van John Deere is door de jaren heen altijd groengeel gebleven. In 2017 oordeelde de rechtbank in Amerika dat de groengele kleurencombinatie toebehoort aan het merk John Deere en niet door andere fabrikanten mag worden gebruikt.

Waarom favoriet? De trekkers van John Deere staan voor kwaliteit en zijn sterk, waardoor ze vele jaren meekunnen.

New Holland

Stukje geschiedenis: De naam van dit bedrijf komt van de plaats waar Abe Zimmerman in 1895 zijn eerste reparatiewerkplaats opende: New Holland in Amerika. In 1903 sticht Zimmerman de New Holland Machine Company en produceert landbouwapparatuur, waaronder een maalmachine, om de landbouwgemeenschap om hem heen te helpen. Door de jaren heen zijn er veel fusies geweest waardoor New-Holland een verzamelnaam van verschillende merken is geworden.

Opmerkelijk feitje: New-Holland zelf heeft nooit tractors geproduceerd!

Waarom favoriet? Een trekker van New Holland is een moderne trekker met veel pk en is minder prijzig dan de andere twee merken.

Fendt Stukje

geschiedenis: Fendt is een Duits merk landbouwmachines, opgericht in Marktoberdorf door de gebroeders Fendt. In 1930 maakte Fendt de eerste tractor: de Fendt Dieselross met een vermogen van zes pk. Sinds 1997 behoort Fendt tot het AGCO-concern, een wereldwijde aanbieder van tractoren en landbouwmachines. Bij het concern zitten 3900 dealers in 140 verschillende landen.

Opmerkelijk feitje: De Fendt Dieselross bleef in allerlei modellen tot maar liefst 1960 in productie. Een favoriet dus!

Waarom favoriet? De trekkers van Fendt zijn veelzijdig en zuinig.

Als agrarisch ondernemer is het niet gemakkelijk om een keuze te maken tussen het overweldigend aantal modellen, series en merken van tractoren die op de markt zijn. Naast je eigen budget moet je rekening houden met onder andere het vermogen, de aandrijving en specifieke vereisten die horen bij je bedrijf en werkzaamheden. Uiteindelijk moet je een trekker kopen waarbij je een goed gevoel hebt.