Open Dag met 11 Akkerspots in alle akkerbouwregios

Aantal deelnemende bedrijven aan Open Dag Week van de Akkerbouw bijna verdubbeld

Akkerbouwers, hun leveranciers en bedrijven die akkerbouwproducten verwerken, hebben nog tot 10 juni de tijd om zich aan te melden voor deelname aan de Open Dag van de Week van de Akkerbouw. Die week krijgt op zaterdag 25 juni een grootse afsluiting met de Open Dag. Dan bezoeken duizenden mensen akkerbouwbedrijven in heel het land. Er hebben zich nu al 65 bedrijven aangemeld. Dat is bijna dubbel zoveel als in de eerste, zeer succesvolle editie van deze week die in 2013 plaatsvond. Aanmelden kan via de website van de Week van de Akkerbouw.

De bedrijven die aan de Open Dag meedoen, zijn geclusterd in elf ‘Akkerspots’ in alle belangrijke Nederlandse akkerbouwregio’s. Zo’n Akkerspot bestaat uit minimaal vijf akkerbouwbedrijven en een toeleverend en verwerkend bedrijf in een straal van zo’n 30 km. De website van de Week van de Akkerbouw geeft een actueel beeld van deze Akkerspots.

Inspirerende Akkerspots

“Op dit moment realiseren we Akkerspots in alle belangrijke akkerbouwregio’s”, zegt Matthé Elema, directeur van de Brancheorganisatie Akkerbouw. “Van Noord- en Oost-Groningen, Noord-Friesland, de Veenkoloniën, de Noordoostpolder en Flevoland in het noorden en midden van het land, tot de Kop van Noord-Holland, Haarlemmermeer, de Zuid-Hollandse Eilanden/Hoeksche Waard, West-Brabant en Zeeland in het westen en zuiden. Het is inspirerend om de verschillende activiteiten in de Akkerspots te zien. Zo organiseren drie akkerbouwbedrijven op Schouwen-Duiveland bijvoorbeeld samen met de VVV een fietsroute en heeft één van hen meer dan 20 bedrijven rond het thema ‘Duurzaam Ondernemen’ met kraampjes op zijn erf uitgenodigd. Bedrijven in de Veenkoloniën bundelen hun krachten juist op twee bedrijven, terwijl in de Haarlemmermeer bezoekers bij meer dan tien bedrijven terecht kunnen, van telers van aardappelen, granen, suikerbieten en uien tot een aardappelhandel, zorg- en proefboerderij.”

Ook leveranciers en verwerkers kunnen aanhaken

Het is voor het eerst dat naast akkerbouwers ook andere bedrijven uit de akkerbouwsector bij de Open Dag kunnen aanhaken. Elema: “We zijn verheugd dat in bijna elke Akkerspot bezoekers ook een toeleverend of verwerkend bedrijf uit de akkerbouwsector kunnen bezoeken. Op die manier zien bezoekers niet alleen de gewassen op het veld, maar ook bijvoorbeeld het bewerken en sorteren van zaaizaad, sorteren en verpakken van uien en aardappelen of de verwerking van aardappelen tot frites en aardappelpuree. Bezoekers kunnen zo zelf ontdekken dat de Nederlandse akkerbouwsector veel van ons dagelijks voedsel produceert.”

Aanmelden

Akkerbouwbedrijven en verwerkende en toeleverende bedrijven zijn van harte uitgenodigd om aan de Open Dag deel te nemen. Aanmelden kan nog tot 10 juni. Deelnemende bedrijven ontvangen een handleiding met tips voor activiteiten en publiciteit en eind mei een publiciteitspakket. Voor de Open Dag is per Akkerspot een ‘routekaart’ langs alle bedrijven beschikbaar. De routekaart kunnen bezoekers vanaf half juni downloaden via de website van de Week van de Akkerbouw

Over de Week van de Akkerbouw

De Week van de Akkerbouw is een initiatief van de Brancheorganisatie Akkerbouw en mede mogelijk gemaakt door Agrifirm Plant, Cosun, CZAV, Interpolis, LTO Nederland, Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO), Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) en de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi). Andere bedrijven en organisaties die actief betrokken zijn bij de Week van de Akkerbouw zijn Agrea, Avebe, Aviko, AgrofoodCluster, CAH Vilentum Dronten, Kenniscentrum Voeding & Suiker en Stichting Veldleeuwerik.