Erve Hiddink uit het Gelderse Laren Oudste agrarische familiebedrijf 2014

Het oudste agrarische familiebedrijf van Nederland stamt uit 1593 en ligt in het Gelderse Laren. Dit is de ontknoping van de zoektocht ‘Boer zoekt Roots’ die in het voorjaar van 2014 gestart is. Van in totaal 133 aanmeldingen is Erve Hiddink als oudste familiebedrijf uit de bus gekomen. Zij ontvingen uit handen van Sharon Dijksma, Staatssecretaris van Economische Zaken een gedenkplaat. Erve Hiddink wordt in de 14e eeuw al genoemd in historische documenten en is één van de oudste erven in Exel. De jury heeft echter officiële bewijslast over de afstamming in de familielijn tot en met 1593 teruggevonden.

Melkvee

Het familiebedrijf en de locatie van dit oudste familiebedrijf komt oorspronkelijk voort uit de familie Hiddink. Door het huwelijk van Egberdina Hiddink en Jan Vrielink in 1827 is de naam Vrielink aan het erf verbonden. Op Erve Hiddink worden roodbonte en zwartbonte melkkoeien gefokt. Steven Vrielink (1975) en Annemarie Olsman-Vrielink zijn de huidige eigenaren van het bedrijf. Naast het eigen bedrijf werken zij ook als dierenarts.

Zoektocht: Boer zoekt Roots

De zoektocht, onder de naam Boer zoekt Roots, startte in het voorjaar van 2014 en is door hogeschool Windesheim, LTO Noord, Flynth, Rabobank en NAJK georganiseerd in het kader van het internationale jaar van het familiebedrijf. Van de 133 aanmeldingen waren 44 bedrijven ouder dan 1750. Van 22 aanmeldingen kon dit door de jury bewezen worden. De jury stelde als voorwaarde dat er continu bedrijfsvoering op agrarisch gebied op de familiebedrijven heeft plaatsgevonden. Vanaf het moment van oprichting tot heden. Het bedrijf mocht wel in de loop der tijd naar een andere locatie verhuisd zijn, mits het gehele bedrijf naar een nieuwe plek verplaatst was.

Bijzondere stambomen

De jury die de herkomst van de agrarische familiebedrijven onderzocht heeft, bestaat uit drie historici; Dr. Piet van Cruyningen, onderzoeker/historicus Wageningen Universiteit en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, Dr. Paul Brusse, onderzoeker/historicus werkzaam bij de Universiteit Utrecht en Dr. Richard Paping, universitair docent Economische en Sociale Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij hebben de 22 dossiers beoordeeld die ouder dan 1750 waren. ,,Van deze 22 agrarische familiebedrijven hebben we informatie aangeleverd gekregen waarvan de ouderdom gecontroleerd is”, zegt jurylid Paul Brusse. ,,De families hebben heel bijzondere oude documenten en complete stamboomonderzoeken meegestuurd. De hoeveelheid informatie en het enthousiasme van de deelnemende boerenfamilies bij deze zoektocht toont aan dat het een trotse beroepsgroep is.”

Juryrapport

Op maandag 29 september heeft de jury , in aanwezigheid van Ilse Matser, Lector Familiebedrijven hogeschool Windesheim en Hanneke Meester ,Projectleider LTO Noord uiteindelijk 13 dossiers vastgesteld die verder terug gaan dan 1700. Hieruit is de Top 10 samengesteld. De bedrijven liggen in de provincies Drenthe, Gelderland, Groningen, Zuid-Holland, Noord-Holland en Overijssel.

Meer informatie over het juryrapport of een afspraak met een bedrijf uit de Top 10 regelen? Neem contact op met: Saskia Reenen (Windesheim) : 06 – 24 28 98 21 Mirjam Schreuders (LTO Noord) : 06 – 46 36 26 74 Op internet is meer informatie over het oudste agrarische familiebedrijf te vinden: www.ervehiddink.nl/ 

Boer zoekt Roots en het onderzoek naar agrarische familiebedrijven is een initiatief van LTO Noord, Hogeschool Windesheim, NAJK, Flynth en de Rabobank. Reed Business is als mediapartner aangesloten. Het onderzoek naar de rol van de vrouw binnen het agrarische bedrijf is uitgevoerd door het lectoraat Familiebedrijven van Windesheim in samenwerking met het LEI Wageningen UR en in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken