Zo n zesduizend bezoekers verwacht bij achtste editie van Vistival in Den Oever

Een feestje voor de zintuigen

Proeven van heerlijk verse vis die voor je neus wordt bereid, luisteren naar levendige verhalen van een stoere oud-visserman en kijken of je dat ene koopje kunt vinden op de met zo’n honderd kramen gevulde braderie. De achtste editie van het Wieringer VIStival bij de haven van Den Oever staat 15 juli weer bol van de activiteiten om de verwachte zesduizend bezoekers te vermaken. ,,En om te laten zien wat er in Den Oever en de omgeving allemaal gebeurt op het gebied van visserij’’, vult Esmeralda Loos-Dekker aan. ,,Verder willen we tonen hoe je optimaal kunt genieten van zeeverse vis. Het VIStival is een feestje voor je zintuigen.’’

Naast haar werk voor Visafslag heeft ze zitting in de Stichting Vispromotie Historische Haven Den Oever. De club, waarin lokale ondernemers zijn vertegenwoordigd, heeft de organisatie van het jaarlijkse evenement in handen. Wanneer Loos-Dekker gevraagd wordt wat er allemaal te doen is tijdens de achtste editie van het VIStival begint ze met een lange opsomming. ,,Bezoekers hoeven zich niet te vervelen’’, lacht ze. ,,Het grootste deel van de activiteiten heeft natuurlijk te maken met visserij. Maar op de braderie is een divers aanbod van producten, niet alleen aan de visserij gerelateerd. Dus ook leuk voor mensen die misschien niet zo van een visje of garnaaltje houden’’, legt Loos-Dekker uit.

Het evenement is ooit gestart om Den Oever als visplaats op de kaart te zetten. Aanvankelijk trok het evenement zo’n drieduizend bezoekers, tegenwoordig steevast zesduizend. ,,Ja, ik denk dat de opzet geslaagd is. Op de afslag in Den Oever worden in een jaar zo’n 25 soorten vis, langoustines, krabben, mosselen en garnalen geleverd. Tijdens een evenement als het VIStival kunnen we goed laten zien wat er allemaal mogelijk is met dergelijke producten en steeds meer mensen kennis laten maken met het eten van echt goede vis. Het is wat dat betreft een goede aanvulling op de wekelijkse vismarkt die hier elke zaterdag is en de jaarlijkse Visserijdagen die in augustus zijn.’’

Zo zijn er koks van lokale restaurants aanwezig die de producten bereiden en ook een visbakteam van lokale vissers die hun geheimen deelt met het publiek. Tevens kunnen bezoekers hun net gekochte vissen op professionele wijze laten schoonmaken en fileren. ,,Dit gebeurt allemaal op een enorm leuke manier. De vissers zijn toch wat ruige mannen en dit steken ze niet onder stoelen of banken tijdens het VIStival. Dat zorgt voor een leuk en authentiek sfeertje.’’

Dat doet Arnold Bakker ook. Een oud-visserman die zijn publiek vermaakt met verhalen en anekdotes uit zijn rijke carrière. Verder kunnen bezoekers onder andere genieten van verschillende koren die met zeemansliederen voor een muzikale omlijsting zorgen.

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij geeft eveneens acte de présence. Mensen kunnen een inzicht krijgen hoe de maatschappij werkt en in de haven een rondje varen op van de boten. De Groot Recreatie verzorgt uitgebreidere rondvaarten en neemt bezoekers mee het open water op waar de vis wordt gevangen.

Het evenement is 15 juli van 10 tot 18 uur en wordt gehouden in de haven van Den Oever. ,,De opbrengst van het VIStival gaat elk jaar naar een lokaal goed doel’’, vertelt Loos-Dekker. ,,Zo hebben we in het verleden een bijdrage geleverd aan een verzorgingstehuis in de buurt, zodat zij een duo-fiets konden aanschaffen. Maar ook schoolkinderen op een leerzame visexcursie laten gaan. Het is erg leuk dat we dit kunnen doen door het VIStival. Een regionaal feest dat ook nog eens regionale doelen steunt.’’

www.VIStival.nl