Spruit Witlofkwekerij zorgt met liefde en aandacht voor een topproduct

Betrokkenheid en onvoorwaardelijke liefde voor het vak. Het zijn twee elementen die diep verankerd zijn in het familiebedrijf Spruit Witlofkwekerij uit Nibbixwoud. De uitkomst is witlof om je vingers bij af te likken. ,,Het is ons er alles aan gelegen om een topproduct af te leveren'', zegt Roel Spruit. Samen met zijn vrouw Marian en hun vier zonen – Thijs, Dirk, Koos en Ruud – runt hij de onderneming.

In de kantine van het bedrijf vertelt Roel, die al ruim 45 jaar in het vak zit, met passie over het bedrijf. In de jaren zestig begon hij in de onderneming die door zijn vader Thijs in 1948 is opgericht. Al die jaren is het een familiebedrijf geweest. ,,De wetenschap dat al onze zonen nu ook in het bedrijf zijn gekomen, is een fijne gedachte. We zijn trots en blij dat zij de liefde voor het vak hebben overgenomen.’’

Spruit Witlofkwekerij produceert zo’n vijftig ton witlof per week, bestemd voor zowel de Nederlandse als de buitenlandse markt. ,,Zelfs in Japan weet onze witlof de weg te vinden’’, zegt Spruit met gepaste trots.

Het telen van een hoogwaardige witlof is overigens geen eenvoudige klus. Maar een die veel ervaring en goede zorg vraagt. Vanaf half mei gaat Spruit regelmatig op pad om de groei van de wortels (de basis voor de witlof) te bekijken die door akkerbouwers in de Noordoostpolder en in Zeeland worden geteeld. In november worden alle wortels gerooid en naar Nibbixwoud gebracht waar ze worden opgeslagen en in fases worden opgezet, wat uiteindelijk leidt tot de productie van de vijftigduizend kilo witlof per week. ,,

De wortel vormt de basis van ons product. Die moet goed zijn, anders ben je bij voorbaat kansloos. We willen alleen maar topatleten’’, omschrijft Spruit. ,,Wij hebben speciaal geselecteerde telers die dit voor ons doen. Ik vind het belangrijk om goed met hen in contact te staan en te blijven. Daarom ga ik regelmatig op bezoek. Zodat we samen de best mogelijke zorg kunnen geven aan ons product. Het luistert nauw.’’

Zo kan een kleine variatie in de hoeveelheid meststof al het verschil zijn tussen top of flop. ,,We willen het gebruik van meststoffen sowieso tot een minimum beperken. We doen er alles aan om het product zo natuurlijk mogelijk te houden. We werken heel bewust en zo biologisch mogelijk.’’

Er worden dan ook regelmatig bodemanalyses genomen om te kijken hoe het gewas er voor staat . Want ,,Meten is weten. Dat in combinatie met de jarenlange ervaring die we hebben binnen ons bedrijf, dat zijn de ingrediënten van een goed product.’’

www.spruitwitlof.nl