Paardenpension Kanaalhoeve staat voor ruimte, rust en welzijn

Rust, ruimte en welzijn. Dat zijn de drie pijlers waarop paardenpension Kanaalhoeve in Nieuwe Niedorp is gebouwd. Eigenaresse Debbie van der Geest heeft haar droom gestalte gegeven en runt sinds 2014 samen met haar vriend Boy Groot het paardenpension. Waar kennis voor het vak en liefde voor paarden de ingrediënten zijn van het succesvolle paardenpension.

Aan de rand van het dorp in de Kop van Noord-Holland ademt de door bomen omgeven Kanaalhoeve rust. Van der Geest en Groot hebben goed nagedacht over een inrichting waar 22 paarden op een fijne manier gehuisvest worden. We wilden het ruim opzetten. Niet zoveel mogelijk paarden op een kleine ruimte dus, maar een gezonde leefruimte, vertelt Van der Geest die gediplomeerd instructrice is en trainingen van paarden verzorgt.

Haar vriend Groot had al jaren geleden zijn oog laten vallen op het stuk grond. Ik ben opgegroeid op de naastgelegen boerderij. Mijn vader woont daar nog steeds. En op het land daarachter woont mijn broer Tom, ja inderdaad die van Boer zoekt Vrouw, grijnst Groot die zelf fulltime leerkracht is. Op mijn achttiende had ik al eens aangebeld bij de toenmalige eigenaresse. Of ik het eerste recht op koop mocht hebben. Niet wetende dat het jaren later er echt van zou komen. En al helemaal niet dat we er een paardenpension zouden vestigen. Debbie is fulltime bezig met het pension en houdt de hele boel draaiende. Ik help waar het nodig is.

Het heeft geresulteerd in 22 boxen van ruim twaalf vierkante meter en ruime weiden waar de paarden individueel staan. Paarden zijn van nature kuddedieren. Maar bij elkaar laten staan, vergroot de kans op verwondingen en blessures. Dat wil je natuurlijk niet, helemaal niet als je wedstrijden rijdt met je paard. Vandaar de individuele weiden, licht Van der Geest toe. Maar wel op een manier die sociaal contact tussen de paarden toelaat. De weiden worden gescheiden door een onopvallend lint. Daarnaast is het wel mogelijk dat paarden samen en in een weide staan. Maar voordat we dat doen, wordt goed gekeken of het kan en overlegd met de eigenaren natuurlijk.

De boxen zijn ook ingericht om het welzijn en sociaal contact zo groot mogelijk te maken. Er zit een opening in de voorwand waardoor de paarden goed uit de box kunnen kijken en contact hebben met andere paarden. Daarnaast eten de dieren van de grond. Groot: Dat is hun natuurlijke eethouding. Het voer wordt bovendien buiten de box geplaats. Hierdoor kunnen wij precies zien hoeveel een paard eet en actie ondernemen als er iets mis is.

Verder biedt de Kanaalhoeve een keur aan faciliteiten. Zoals een verlichte buitenbak en longeercirkel die beide zijn voorzien van een eb-en-vloed bodem waardoor het hele jaar rond op een goede ondergrond gereden kan worden. Kanaalhoeve beschikt over vijf paddock’s, twee poetsplaatsen een wasplaats, zadelkasten en een kantine. En hier in de omgeving kun je heel fijn en veilig rijden met je paard. De locatie is in die zin perfect, voegt Van der Geest toe.

De Kanaalhoeve vandaag de dag is het resultaat van het harde werk van Van der Geest en Groot. De stal, een Zuid-Hollandse koeienstal, moest flink onder handen worden genomen. Groot: We hebben er 60 kuub beton uitgehaald bijvoorbeeld. De nieuwe stallen en nieuwe vloer waren een grote klus. Plus het aanleggen van alle andere faciliteiten die nodig zijn voor een paardenpension.

Het harde werk heeft echter geloond. Samen hebben we dit voor elkaar gekregen, stelt Van der Geest. Binnen acht maanden waren alle boxen vol en sindsdien staan hier constant 22 paarden. We hebben zelfs een wachtlijst. Het is voor mij een bevestiging dat we goed werk leveren.

www.kanaalhoeve.nl