Boomkwekerij Ebben wint Tuinbouw Ondernemersprijs 2016

De 30e editie van de Tuinbouw Ondernemersprijs is gewonnen door Boomkwekerij Ebben uit Cuijk. Deze topondernemer mag zich een jaar lang ambassadeur van de tuinbouwsector noemen. De feestelijke en drukbezochte uitreiking werd bijgewoond door Hare Majesteit Koningin Maximá. Zij sprak tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de sector in Keukenhof met de winnaar en de genomineerde ondernemers Ter Laak Orchids, Eosta en Royal Brinkman.

Winnaar Ebben heeft zorg voor duurzaamheid van leefomgeving

Boomkwekerij Ebben blinkt uit in de relaties die het bedrijf nationaal en internationaal onderhoudt en heeft veel aandacht voor communicatie op alle niveaus in de keten. De activiteiten zijn gericht op kennisoverdracht en promotie van de sector. Bijzonder is de zorg voor de duurzaamheid van de leefomgeving en bodemverbetering. De innovatie op het gebied van ICT is vergevorderd waardoor processen optimaal verlopen. Boomkwekerij Ebben onderneemt met visie, durf en daadkracht; dat maakt dat de vakjury deze topondernemer heeft verkozen tot winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2016.

Futureproof ondernemen

Dat duurzaam ondernemen bij alle genomineerden geborgd is bleek uit de verschillende presentaties tijdens de bijeenkomst. Distributeur in biologische groenten en fruit Eosta uit Waddinxveen, Phalaenopsisteler Ter Laak Orchids uit Wateringen en tuinbouw-toeleverancier Royal Brinkman uit ’s-Gravenzande vertelden wat hun strategie is op duurzaam ondernemen. Alle kandidaten hebben gemeen dat ze sterk internationaal gericht zijn, excellent in het vermarkten van hun product en groot belang hechten aan het communiceren met hun ketenpartners. Nieuw in het programma was de presentatie van de jaarcijfers die werden verzorgd door GroentenFruit Huis en Royal FloraHolland. Uit de cijfers blijkt dat 2015, na een paar moeilijke jaren, de sector een licht herstel laat zien.

Bierbrouwer met crossover biologische tuinbouw

Jan-Paul Rutten, directeur van Gulpener Bier sprak over de wijze waarop het bedrijf zich onderscheidt van de grote biermerken. Met een sterke identiteit weet deze bierbrouwer zich met biologische speciaalbier te onderscheiden. Hop en gerst worden op biologische wijze geteeld door boeren uit de regio. Ook het water komt uit eigen bronnen. Gulpener Bier heeft in 2014 het predicaat ontvangen van duurzaamste bedrijf van Nederland. De bierbrouwerij leert van de tuinbouw, tuinbouw leert van deze bierbrouwerij.