Bloeiende champignonsteler

Slootdorp * De liefde voor de paddenstoelen is de familie Koolen met de paplepel ingegoten. Vanaf 1981 worden in Slootdorp champignons geteeld. Koolen Champignon heeft 75 fte - ingevuld door 125 medewerkers - in dienst. Het bedrijf bloeit. Wekelijks verlaten miljoenen paddenstoelen het bedrijf. ,,Ik verwacht dat we de komende jaren meer gaan groeien”, zegt Teun Koolen (30). ,,De toekomst van de champignons ziet er goed uit. Het is een duurzaam product en men let tegenwoordig goed op wat ze eten.” Koolen Champignons gebruikt alleen natuurlijke producten in het proces. Het bedrijf heeft het kweekproces de afgelopen jaren al meer verfijnd. ,,We werken zonder bestrijdingsmiddelen en zijn milieuvriendelijk. Dat doen we om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden. We willen de pure smaak van champignons behouden en de producten zo vers mogelijk bij de consument afleveren.” In de eerste fase worden de champignoncellen gevuld met doorgegroeide compost en dekaarde. In de cellen worden de temperatuur en luchtvochtigheid van de seizoenen nagebootst. Na twee weken zie je de eerste knopjes verschijnen. ,,Een champignon groeit vijf procent per uur”, zegt Teun. ,,Na een klein weekje starten we met het oogsten. Dit gebeurt met de hand. De champignon is zeer gevoelig en dat is de reden dat we ze na het plukken gelijk in de verpakking leggen. We hoeven de producten dus maar één keer aan te raken. Het oogsten duurt gemiddeld twee weken.”

Logisitiek

Koolen Champignons heeft 25 verschillende paddenstoelensoorten en levert inmiddels 125 producten aan afnemers uit het hele land. Ook het personeel wordt op zijn wenken bediend. Het logistieke proces is zo ingericht dat de champignons op bedden voorbij de werknemers komen, in plaats van dat de plukkers langs de champignons gaan. Dat heeft er mede aan bijgedragen dat de firma in 2013 het Fair Produce NL-keurmerk kreeg. Teun heeft de activiteiten drieënhalf jaar geleden samen met zijn broer Koen inmiddels uitgebreid met de onderneming Koolen 1981. ,,We willen dat onze naam zichtbaar wordt en het merk bekender maken. Met Koolen 1981 laten we de oneindige mogelijkheden met paddenstoelen zien en vooral de mogelijkheden waar je zelf niet snel aan denkt. We bedenken en produceren de producten op basis van champignons, die aangevuld zijn met heerlijke andere ingrediënten. Dat is goed voor de branche. Een voorbeeld is onze champignonburger en de champignon cordon blues. In het begin zei iedereen tegen ons dat het onbegonnen werk was en dat we geen marktaandeel zouden krijgen. Dat motiveert ons alleen maar meer. Wij denken dat kwaliteit altijd wint. Met onze producten willen we verrassen.”

Zie voor meer informatie www.koolen1981.nl.