Spitskool op je bord

In Sint Pancras worden de lekkerste spitskolen geteeld, dat durft Gert-Jan Kroon rustig te stellen. Hij is een van de zes mensen achter TB&S en werkt al jaren met hart en ziel voor het inmiddels 800 hectare tellende groenteproductiebedrijf. Enthousiast vertelt hij over de teelt, de ontwikkelingen van hun bedrijf en over de nieuwste telg van TB&S: Tinty!

Om daar maar meteen mee te beginnen: nieuweling Tinty is een paarse spitskool, ontwikkeld door TB&S, in samenwerking met veredelaars. ‘Tinty is een kruising tussen de witte spitskool en de klassieke rode kool. Qua smaak, bite en kleur is de paarse vitaminebom heel geschikt voor een salade. Maar ook met roerbakken, koken en stoven maak je er heerlijke gerechten mee, want dit is een fijne kool voor snelle gerechten. De kool doet het prima op de Nederlandse bodem, maar in de winter we telen ‘m ook in Portugal om te zorgen dat ‘ie het hele jaar verkrijgbaar is. (spits)kool is namelijk allang niet meer alleen maar winterkost, het is altijd lekker en dat weet de consument inmiddels ook. We zijn maar wat trots op onze paarse spits!’ In de Hollandse zomer wordt ook Baby Romaine, Romaine en Paksoi geteeld. En ook flespompoenen komen via TB&S in de winkels terecht. Die worden in Portugal geteeld.

Medicijnen

TB&S gaat heel bewust om met het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. ‘Zo’n middel kun je zien als een medicijn. Wij als boeren moeten zorgen voor een goede en een gezonde bodem. Planten op een goede en gezonde bodem hebben doorgaans een goede weerstand. Maar als er een ziekte dreigt, zijn medicijnen nodig – zo is het met mensen en dieren, en zo is het met planten ook. We geven zoiets niet zomaar: we zijn zuinig op onze gewassen en op onze bodem, want die zijn heel kostbaar. Als het grondwater vervuild raakt, is dat een groot probleem, dus we kijken uiteraard wel uit wat we doen. Een teler is ook natuurbeheerder. We zien het liefst natuurlijke vijanden: insecten die plagen voorkomen, beter kan het niet.’ Voeding voor de bodem komt grotendeels ook van restafval. ‘Wat na de oogst op het land achterblijft, laten we liggen, dat vormt een uitstekende basis voor de volgende aanplant. Restafval tijdens de verwerking wordt versnipperd en afgevoerd naar biovergisters. Dat levert weer groene energie op, terwijl het afvalproduct uit de biovergister weer uitgereden wordt op het land en dient ook weer als voeding voor de bodem. Een mooie kringloop.’

Belangstelling

Er is steeds meer belangstelling voor agrarische bedrijven: zowel consumenten als de overheid zijn benieuwd naar wat er in ‘die grote hallen’ gebeurt. TB&S merkt dit ook. ‘Bij open dagen komen hier heel veel bezoekers, dan kun je over de hoofden lopen. Echt leuk om te merken dat de consument benieuwd is naar de oorsprong van wat er op hun bord ligt. En ook vanuit de overheid is steeds meer interesse. Rondleidingen en open dagen zorgen wederzijds voor meer openheid. Wij laten zien wat we doen, geven graag informatie, die open houding helpt absoluut om elkaar te vinden.’

Groene energie

Naast het telen, verpakken en verhandelen van spitskool, slagewassen en flespompoenen timmert TB&S ook op andere manieren aan de weg. In 2018 liet het bedrijf vierduizend zonnepanelen plaatsen. ‘Dat was een grote stap buiten de oorspronkelijke bedrijfsvoering. We hebben er lang over nagedacht, want het is nogal een investering maar groene energie is nu ook een van de bedrijfstakken van TB&S. Ook daar zijn we wel trots op!’