Rene Verdonk Broccoli

In 1994 meldde René Verdonk zijn toenmalige vriendin Sabine: ‘Ik ga in de broccoli.’ Sabine haalde haar schouders op en reageerde: ‘Dat moet jij weten!’. Ruim twintig jaar later hebben zij samen een mooi bedrijf opgebouwd: maatschap René Verdonk. Een bedrijf waar de broccoli met liefde voor de natuur en passie voor het vak geteeld wordt. De vruchtbare gronden van Westfriesland leveren kwaliteitsproducten vol smaak.

Naast broccoli teelt Verdonk ook wel andere groenten, zoals bimi en palmkool, afgeleiden van broccoli. ‘We hebben in het voorjaar weleens wat bloemkool erbij gehad, maar eigenlijk vonden we dat teveel werk. Broccoli houdt hier de hoofdrol, dat hele teeltproces hebben we zo doorontwikkeld, daar zijn we helemaal in gespecialiseerd. Van maart-juli planten we, daarna volgen zo’n tweeëntwintig oogstweken. Het is natuurlijk een kwestie van de juiste soort op de juiste tijd in de juiste grondsoort planten, maar een draaiboek valt niet te maken: wat vorig jaar werkte, kan dit jaar best heel anders uitpakken. Dat inschatten is een kwestie van ervaring, en soms ook werken ‘op de grens’. Hoe dan ook is het altijd wel weer spannend!’

Pieken en dalen

In 1997 ging de eerste plant de grond in. Het bedrijf telde destijds twaalf hectare toen René met zijn eigen bedrijf begon. ‘Het was keihard werken, die eerste twaalf hectares waren de moeilijkste. Ik werd zo mager als een lat, want ik was eigenlijk altijd aan het werk. Maar wat hebben we veel geleerd van die aanloop! Ik kon veel machines van mijn zwager lenen, dat hielp ook in die eerste tijd. En daarna werden we beetje bij beetje steeds groter. Anno 2018 teelt het bedrijf 240 hectare.’ Het land waarop René zijn groenten teelt, is vooral gehuurd. ‘Dat wordt me aangeboden, her en der. We telen van De Weere tot Wijdenes, soms op mooie kleigrond, maar soms ook minder gunstige omstandigheden. Dan is het zaak om er het beste van te maken, voor ons een mooie uitdaging.’ Er komt zo’n 10.000 kilo broccoli van een hectare. ‘We werken voor zo’n 40 % op contract, verder leveren we bestellingen op maat, met dagprijzen. Dat is een bewuste keuze, want de teelt gaat natuurlijk met pieken en dalen, zo gaat dat als je werkt met de natuur.’

Taalbarrière

Bij René Verdonk Broccoli werken heel wat Poolse werknemers. ‘De eerste bleef hier meteen ook zo’n achttien jaar. We zijn heel blij met hen. Ze werken hard, zijn trouw aan het bedrijf. De communicatie met hen is soms wat lastiger vanwege de taalbarrière, daarom werken we met ploegenleiders die allemaal Engels of Nederlands spreken. Dat werkt uitstekend.’ De werknemers hebben een onderkomen op het terrein van het bedrijf. ‘Toen we de schuur bouwden, hadden we kamers bovenin de hal voor ogen. Dat kon qua hoogte gemakkelijk. Maar uiteindelijk hebben we toch voor units, buiten op het erf gekozen. Door de buurt vanaf het begin goed te informeren, hebben we daar nauwelijks tegenstand in ervaren. De kamers zijn groot genoeg voor twee personen, elke werknemer heeft hier een eigen kamer zodat ze ook wat privacy hebben.

Toekomst

René Verdonk Broccoli houdt bij de teelt nadrukkelijk rekening met duurzaamheid. Het bedrijf is niet voor niets Milieukeur gecertificeerd. ‘We doen er alles aan om rekening te houden met natuur en milieu. Dat betekent bijvoorbeeld dat we nadenken over mechanisatie versus arbeid, over gewasbescherming, maar ook over bijdragen aan gezondere keuzes van de consument – eigenlijk over alle aspecten die met een duurzame(re) leefstijl te maken hebben. We hebben vaak geen idee wat onze volgende stap zal zijn, maar we bedenken van alles, dat houdt ons enthousiast. Belangrijk is dat we onze grenzen goed in de gaten houden, want zo blijft het leuk!’