Nederland investeert in de ui

Nederland is een grote exporteur van uien. In 2016 werd ruim een miljoen ton uien afgezet naar 120 landen, zo’n negentig procent van de in Nederland geteelde uien. Met flinke investeringen zorgen Nederlandse bedrijven ervoor dat ze een voorname rol kunnen blijven spelen op de wereldmarkt die voor 15 tot 20 procent in Nederlandse handen is.

Dat in Nederland aan de weg getimmerd wordt is goed zichtbaar. Zo wordt bij het bedrijf Gourmet BV. (dat uien, sjalotten en knoflook teelt) in Grootebroek momenteel gewerkt aan weer een flinke uitbreiding van het bedrijf. In 2015 werd een hal van 5600 vierkante meter opgeleverd en dit jaar wordt er nog eens een hal van 7300 vierkante meter opgeleverd. Plus 800 vierkante meter aan wegzetruimte en een overkapping van 1100 vierkante meter (bron: agrofocus.com).

Het toonaangevende bedrijf Groot en Slot, gespecialiseerd in uiten en sjalotten, heeft in 2016 een nieuw veredelingscentrum in gebruik genomen. Het in Broek op Langedijk gevestigde bedrijf is, samen met zijn partner Bejo Zaden, wereldmarktleider in uienzaad.

Met die nieuwe en moderne faciliteiten beschikt De Groot en Slot over een goede uitgangspositie om ook in de komende jaren nieuwe, succesvolle uien- en sjalottenrassen te blijven ontwikkelen.

Het geeft aan dat bedrijven vertrouwen hebben in de sector en niet bang zijn om investeringen te doen. Dat ondanks het uienoverschot van zo’n 100 miljoen kilo waarmee Nederland nu te kampen heeft.

De door het ministerie van Economische Zaken opgezette site Agroberichten Buitenland (www.agroberichtenbuitenland.nl) voorspelt een verdubbeling van de Nederlandse export in 2050. Nederland heeft een goede marktpositie vanwege de relatief lage prijs en hoge kwaliteit voor uien. Een positie die mede door investeringen van Gourmet BV en Groot en Slot gehandhaafd en verbeterd wordt.

Bron: agroberichtenbuitenland.nl