Andijker bedrijf viert zeventigjarig bestaan

Hoe Broer BV een vooruitstrevende wereldspeler w¬¬¬erd in de uienmarkt

,,We zijn niet de grootste, maar misschien wel de meest vooruitstrevende’’, zegt Siem Beers, algemeen directeur bij Broer BV, specialist in de productie en export van plantuien, plantsjalotten en knoflook. Het Andijker bedrijf, sinds 2004 dochteronderneming van zaadbedrijven Bejo Zaden en De Groot en Slot, viert dit jaar zijn zeventigjarig bestaan. Beers en Henk Jonker (directeur productie) kijken terug op een rijke historie en maken zich op voor een opwindende toekomst.

Het begon in 1949 toen Jacob Broer het bedrijf oprichtte aan de Kleingouw in Andijk. Na een uitbreiding werd het bedrijf op letterlijk een steenworp afstand gevestigd aan de Kleiakker waar het vandaag de dag nog steeds huist. Daarnaast is er een vestiging in Creil en is er joint venture in Rusland onder de naam Lukamore LLC.

De plantui behoorde vanaf dag een tot het assortiment. Maar Broer handelde onder andere ook in pootaardappelen en augurkenzaad. Zoon Frans kwam in het bedrijf en zou het later overnemen. Samen met bollenexporteur Cor Jonker werd de Scandinavische markt verkend. ,,Toen Cor overleed, nam Broer zelf de export voor hun rekening’’, vertelt Henk Jonker die al 35 jaar werkt bij Broer. ,,De handelsgeest bleek er goed in te zitten en er werd flink aan de weg getimmerd.’’

De teelt, opslag, verwerking en export voor de professionele markt werden sinds de jaren tachtig allemaal in eigen beheer gedaan. ,,Van die jarenlange ervaring die is opgedaan, plukken we nu nog steeds de vruchten’’, voegt Beers toe. Hij trad in 2009 toe tot de directie van Broer en was daarvoor 25 jaar in dienst bij Bejo Zaden.

De overstap van Beers kwam enkele jaren nadat Broer was overgenomen door Bejo Zaden en De Groot en Slot. Een ander belangrijk moment in de geschiedenis van Broer. ,,Frans wilde het bedrijf verkopen. In 2002 werd een samenwerking gestart met Bejo en De Groot en Slot en in 2004 namen zij samen het bedrijf over’’, vertelt Jonker.

Een stap die de positie van Broer op de wereldmarkt flink zou veranderen. Beers: ,,We hadden nu een unieke en ideale combinatie van krachten: de productiekennis van Broer gecombineerd met de veredelingskwaliteiten van Bejo Zaden en Groot en Slot. Deze drie-eenheid zorgt ervoor dat wij een van de vooruitstrevendste bedrijven zijn in deze markt.’’

Onder de naam Quality inside worden nieuwe rassen op de markt gebracht die klaar zijn voor de toekomst en voldoen aan de verwachtingen en eisen van telers. Zo werd in 2016 de Boga op de markt gebracht en verschijnt dit jaar de Carballo. ,,Voordat een nieuw ras klaar is, ben je vijftien jaar verder’’, weet Beers. ,,Dus als het dan zo ver is, is het wel een mooi moment natuurlijk. Met de Boga hebben we de eerste plantui op de markt gebracht die resistent (HR) is voor de schimmel valse meeldauw. Een prachtige mijlpaal. We zijn constant bezig om onze producten te verbeteren zodat ze opgewassen zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering en steeds minder behandeld hoeven worden met bestrijdingsmiddelen. Maar denk ook aan onder andere het verhogen van de opbrengst en optimaliseren van bewaarbaarheid. De ontwikkeling houdt nooit op.’’

Broer is in zijn bestaan flink gegroeid. Werd er in de jaren zestig nog tien ton aan materiaal geproduceerd, tegenwoordig is dat ongeveer vijftienduizend ton. De onderneming exporteert naar zo’n vijftig landen in Europa en Azië. Ook de VS en Canada behoren tot de afzetmarkt. ,,We groeien nog steeds en stap voor stap zullen we ons afzetgebied vergroten’’, laat Beers weten.

Op 14 november organiseert Broer ter ere van het jubileum een symposium. Dan wordt ook de vijftigjarige samenwerking tussen Bejo Zaden en De Groot en Slot gevierd. Op 16 november is er bij de vestiging Creil een open dag van 10 tot 16 uur. ,,Deze locatie is enkele jaren volledig vernieuwd’’, vertelt Jonker. ,,Met de nieuwste technieken. Zo is er geen gasaansluiting meer, en wordt gebruik gemaakt van een warmtepomp. Ja, het is geweldig wat er tegenwoordig mogelijk is. We zijn momenteel ook bezig met nieuwbouwplannen voor de locatie in Andijk en zetten dan natuurlijk in op duurzaamheid. De toekomst ziet er ook de komende zeventig jaar goed uit.’’