Een sprookjesachtig weekendje Niedorp

Doornroosje en Donald Trump ontmoeten elkaar op Floralia

Niet alleen klassieke sprookjesfiguren als Sneeuwwitje, Doornroosje en Roodkapje zullen op zaterdag 15 en zondag 16 september te zien zijn in de straten van Nieuwe Niedorp, ook het sprookjeshuwelijk tussen Trump en de Noord-Koreaanse Kim en de wolf die ieder jaar op magische wijze wel ergens in ons land opduikt zijn aanwezig tijdens het 88ste Floraliaweekend, dat dit jaar in het thema staat van sprookjes.

Zoals we inmiddels gewend zijn van de kleurrijke ‘Floor’ verandert de Dorpsstraat van Nieuwe Niedorp in het derde weekend van september in het bruisende en bloemrijke middelpunt van het dorp. Bijna een miljoen dahlia’s worden in de mooiste werkstukken verwerkt door zo’n vijftig enthousiaste groepen inwoners. Eén van die groepen is La Fabrique, een vriendengroep die hun werkstuk sinds een paar jaar in het water bij de grote speeltuin tentoonstelt en al een paar keer de publieksprijs won. Een prestigieuze plek die best wat druk met zich meebrengt, zegt Anne Andringa van La Fabrique. “Die publieksprijzen zijn echt de kroon op het harde werk. Ieder jaar de zenuwen hebben of het allemaal weer goedkomt. De speeltuin is een prachtige plek, maar je móet het groots aanpakken. Gelukkig zijn we met 25 en zijn er ook altijd wel ouders, kennissen en broers en zussen die willen komen helpen prikken. Maar dan nog zijn we van ’s morgens vroeg tot diep in de nacht bezig om alles af te krijgen… Daarna kun je twee uurtjes slapen en moet je voor dag en dauw op om het hele spul neer te zetten.” Waarom ze dan toch ieder jaar weer meedoen? “Omdat ‘de Floor’ een prachtige traditie is waar we mee zijn opgegroeid, het beste evenement van het jaar!”

CULTUUR, CULINAIR, CREATIEF

Naast een wandeling langs de werkstukken valt er nog veel meer te beleven op en langs de Dorpsstraat. Zowel op zaterdag als zondag is er een uitgebreid straattheaterprogramma met onder andere livemuziek, rondwandelende sprookjesfiguren, een goochelaar en kindertheater Het Woonwagensprookje die op zaterdag om 19u en op zondag om 12, 14 en 16u een mooie voorstelling neerzetten voor kinderen van 3 tot 10 jaar. Op zondag is de Dorpsstraat autovrij en vind je achter Bloembinderij Pimpernel de creatieve Floralia Fair, vol kraampjes met veelal handgemaakte artikelen. Natuurlijk valt er op de route op beide dagen ook genoeg te happen en snappen.

DAHLIA DAYS

In 2016 werd het Floraliaprogramma voor het eerst uitgebreid met festival Dahlia Days, opgezet door een groep jonge twintigers die een plek zochten om met andere groepen samen te komen tijdens het evenement. Die vonden ze op het parkeerterrein van de voetbalvereniging en Dahlia Days bleek meteen een doorslaand succes. Organisator Quinten Groes: “Prachtig, dat ons festival zo aansloeg. Het was een gok en gelukkig is die goed uitgepakt. Vanuit het dorp kregen we heel veel leuke reacties. De komende jaren willen we groeien, nog meer mensen trekken. Dat doen we met een goede, veelal lokale programmering, veel gezelligheid, drankjes voor vriendelijke prijzen en natuurlijk een podium gemaakt van duizenden dahlia’s.” Op het podium bij Dahlia Days staan dit jaar onder andere de band Shepherds Pie uit Hoogwoud en het DJ-duo De Lievelings DJ’s Van Je Zusje.

HOE EN WAT

Floralia Nieuwe Niedorp opent haar poorten op zaterdag 15 september om 15:00 uur en zondag 16 september om 10:00 uur. Op beide dagen eindigen de festiviteiten om 22:00 uur. Entree vanaf 12 jaar € 5,- (jonger dan 12 jaar gratis toegang). Meer informatie vind je op www.floralia-nieuweniedorp.nl.