Wat komt er bij u op tafel in 2018

Als ik mensen vertel over de Westfriese Tafel, reageren ze altijd enthousiast: “Wat een mooi initiatief, wat goed dat jullie dat doen en wat hebben we toch eigenlijk mooie producten in West-Friesland.”

De Westfriese Tafel is ontstaan op initiatief van een reclameman, een fotograaf en een kok uit West-Friesland, Peter Commandeur, Duco de Vries en Onno Kokmeijer. Niet zomaar mensen maar echte vaklui. Ambachtslieden, met een passie voor West-Friesland, eten en drinken, agrarische producten en uitstekend in staat die passie te verbeelden. Van een kookrubriek in het magazine You Medemblik is het uitgegroeid tot een pop-up restaurant, waar genoten kan worden van al het moois wat West-Friesland op culinair niveau te bieden heeft. En dat is nogal wat. Heel bekend is natuurlijk de Opperdoezer Ronde maar ook de Westfriese bloemkool is niet te versmaden. Of de witlof, schapenkaas, appels en peren, broccoli, knoflook en vlees van dubbeldoel koeien. Koeien die eerst melk hebben gegeven en daarna nog een heerlijk stukje vlees.

De Westfriese Tafel heeft tot doel dat mooie agrarische product, de ambachtsman erachter en de veelzijdige regio die West-Friesland is, te promoten, te versterken en bekend te maken bij een groot publiek. Zodat zoveel mogelijk mensen ervan kunnen genieten, binnen en buiten West-Friesland. Om de juiste aandacht te kunnen geven aan die culinaire hoogstandjes, zijn we van plan een enorme tafel te laten maken, waaronder evenementen plaats kunnen vinden. Een boeren versmarkt, een diner of een zakelijke bijeenkomst met sprekers die letterlijk ´uit het veld´ komen. Proeven, beleven en verbinden, dat is onze missie. Heeft u er al zin in? Hou deze column dan goed in de gaten. Ik zal u de komende maanden op de hoogte houden van de ontwikkelingen. En waar u ons, en al dat lekkers, kunt ontmoeten. En mocht u daar niet op kunnen wachten, vraag dan vooral nu al in uw supermarkt naar Westfriese producten. Want wat van dichtbij komt is goed voor u én voor het milieu. Samen maken we de wereld een beetje beter en uw diner een beetje lekkerder en gezonder. Drie dubbele winst dus; voor de boer, uw omgeving en uzelf. Wist u dat gezonder eten al jaren met stip op nummer 1 staat onder de goede voornemens? Is het ook uw goede voornemen? De Westfriese Tafel helpt u er graag bij.

Kijk voor inspiratie maar eens op www.westfriesetafel.nl

Mirjam Bus

Voorzitter Stichting Westfriese Tafel