Volle melk is beter!

Soms val je na het lezen van een achtergrondartikel figuurlijk ‘van je stoel’. Ik had dat dit weekend na het lezen van ‘Cholesterolmythe’ van Daan de Wit. Als u dit wilt lezen staat het op mijn Twitter tijdlijn op 10 januari jl.. Eerst even de meest opmerkelijke conclusie om u uit te nodigen verder te lezen: het drinken van volle melk geeft dunnere mensen en magere melk maakt dikker.

In het voornoemde artikel worden kritische kanttekeningen gezet bij de wetenschappelijke onderbouwing van de discussie over dierlijke vetten die zijn oorsprong kent in 1953!!! Het blijkt dat belangen, geld en invloed heeft geleid tot ondeugdelijke aannames en verkeerde voorlichting met betrekking tot ‘let op vet’. Het leidde wel tot prima verdiensten voor de fabrikanten van margarine en de farmaceutische industrie.

Geen misverstand, er bestaat wel degelijk ‘slecht vet’. Het advies blijft te letten op de zogenaamde transvetten die vooral voorkomen in harde margarines, frituur-, bak- en braadvetten en voor het maken van gebak, koek en snacks (bron: voedingscentrum). De laatste jaren zien we een grote verandering naar vloeibare bakproducten, maar dat komt er bij ons thuis niet in. Wij gebruiken lekker roomboter of olijfolie.

Nu wil het toeval dat mijn vrouw een koksopleiding heeft gevolgd en dat is om meerdere redenen geweldig. Irma heeft altijd aangegeven dat de campagnes over ‘let op vet’ niet kunnen kloppen. Zij maakt een onderscheidt tussen goede natuurlijke vetten en foute industriële harde vetten. Verder vindt ze het belangrijk om genoeg, maar niet te veel vet te eten.

Gelukkig wordt ook in Nederland steeds vaker stilgestaan bij wat we in onze mond steken. Alleen is het lastig om ‘zin en onzin’ rond verhalen over voeding te scheiden. De meeste mensen hebben er weinig kennis van. Dit leidt tot soms extreme verhalen en veel bijzondere dieet-hypes die echt niet goed voor je zijn. Je hoort er na enkele jaren niets meer van en blijft in verwarring achter met een waardeloos boek.

Doe maar normaal is mijn advies en alle aardappelen, groente en fruit in Nederlandse winkels zijn veilig voedsel. Ook ‘boter, kaas en eieren’, en uiteraard vlees is dat. Af en toe een schandaaltje doet daar geen afbreuk aan maar wordt door een aantal organisaties wel aangegrepen om twijfel te zaaien. Rustig blijven. Lees informatie over voeding die afkomstig is van politieke partijen, actiegroepen, verkopers, wetenschappers, farmaceutische bedrijven en dergelijke met een ‘gezond wantrouwen’. Veel gezondheid toegewenst en geniet van uw eten!

Nico Verduin Voorzitter

LTO Noord Noord-Holland