Recept Culinair Westfriesland

Naast dat ik in Westfriesland in een hele mooie omgeving woon, heb ik ook het geluk dat er bij mij in de buurt heel veel verse producten direct bij de teler gekocht kunnen worden. En niet alleen groenten, ik woon ook niet zo ver bij Den Oever vandaan. Daar is een visafslag waar de bijvangst van de lokale vissers direct aan particulieren verkocht wordt op zaterdagochtend. Verser kan je je vis niet kopen. Het leuke van de visafslag van Den Oever is dat ze met heel veel enthousiasme met hun product bezig zijn, zo kun je er vis leren fileren (niet elke zaterdag, dus eerst informeren wanneer ze dit weer doen). En als je dat niets lijkt, ter plekke je vis laten fileren kan natuurlijk ook. Nu is Den Oever niet de enige visafslag, dus als je in de buurt van de kust woont is het beslist de moeite waard om te informeren wat de mogelijkheden bij jou in de buurt zijn.

Voor dit recept heb ik schol gebruikt, maar is de bijvangst van de week schar, of tarbot dan kan dat natuurlijk net zo goed. Ik had 3 hele dunne scholfilets maar 2 wat dikkere zou beter zijn, de visrolletjes komen dan mooier uit de pan. Lekker met een aardappelsalade en een salade bijvoorbeeld.

Benodigde keukengerei voor de visrolletjes:

grillpan of koekenpan, bbq kan ook

2 cocktailprikkers

snijplank

mes

Ingrediënten voor 2 personen:

2 scholfilets

peper

zout

50 gram zongedroogde tomaten

2 takjes tijm

5 takjes dille

2 eetlepels olijfolie citroen

Bereiding:

Strooi peper en zout over de scholfilets. Snij de zongedroogde tomaten fijn en verdeel deze over de vis. Verdeel ook de blaadjes van de tijm en de naaldachtige blaadjes van de dille fijn gehakt over de vis. Rol de vis op en steek een prikker erin om de rol vast te zetten. Verwarm nu de olijfolie in een grill of koekenpan en bak hier de vis rondom in 5 tot 10 minuten gaar. Dit is afhankelijk van hoe dik de filet is. Serveer de visrolletjes met wat citroensap voor een frisse smaak.

Aardappelsalade

Benodigde keukengerei aardappelsalade:

kookpan

mes

snijplank

kom

vork

Ingrediënten voor 2 personen:

500 gram aardappelen, gebruik nieuwe aardappelen of Opperdoezer Ronde

4 eetlepels olijfolie

2 eetlepels citroen azijn, of een andere azijn en een eetlepel citroensap

1 theelepel mosterd

1 theelepel honing

1 teentje knoflook, fijngesneden of geperst

5 takjes dille, de blaadjes fijn gehakt

Bereiding: Was de aardappelen goed en snij ze met schil in plakjes van een cm. Kook de aardappelen in 10 minuten gaar in een bodem water. Maak een dressing door de olijfolie, azijn, mosterd, honing en de knoflook door elkaar te kloppen. Giet de aardappel af en meng meteen de dressing erdoor, laat ze daarin afkoelen terwijl je het tussendoor nog een keer om schep. Voor het serveren mag de dille er overheen verdeeld worden.