9°C
Broken clouds

Molen De Krijgsman modern bedrijf in oude jas

Al sinds 1602 bepaalt stellingmolen De Krijgsman het dorpsbeeld in Oosterblokker. De eerste versie waaide rond 1860 om, en ook de tweede was geen lang leven beschoren: na blikseminslag in 1896 ontstond een brand die de molen verwoestte. En zo kwam de huidige molen er. Oorspronkelijk stond deze in Zaandam als De Bootsman. Deze werd afgebroken, in Oosterblokker opgebouwd en hernoemd. Molen De Krijgsman is niet weg te denken uit het dorpsbeeld, en al helemaal niet uit het leven van molenaar Erik Dudink, die de molen in 1992 kocht.

Sporenonderzoek

Erik stopt ziel en zaligheid in het mooie, oude erfgoed. Al sinds 1977 zit hij in de molens en verzamelde hij materialen die bijvoorbeeld uit sloop van molens vandaan kwamen. Dat deed hij met het idee er ooit zelf een te restaureren. In 1992 deed zich die kans voor: De Krijgsman was klaar voor wisseling van eigenaar. “Toen mijn vrouw en ik het kochten, was dit een bedrijf voor mengvoeders, met silo’s en al. Ons idee was om de molen weer in oude glorie te herstellen. Met vrijwilligers hebben we de silo’s afgebroken en we hebben fondsen gezocht om de restauratie te kunnen betalen. We kregen vijf ton overheidssubsidie (toen nog in guldens) als startkapitaal, en zo begon de jarenlange verbouwing.” Inmiddels is er zo’n anderhalf miljoen verbouwd – in euro’s. “Alles is ingericht volgens oude tekeningen. Daar stonden geen maten bij, maar aan de hand van sporen in het gebouw zelf konden we veel reconstrueren. Veel onderdelen die ik door de jaren heen verzameld had, kwamen goed van pas bij deze onderneming!”

In 1997 werd de molen eigendom van een stichting. “Dat moest wel, want het onderhoud is kostbaar, dat was als particulier niet op te brengen. Het bestuur bestaat uit vooruitstrevende ondernemers die de weg weten in het bedrijfsleven. Daarnaast zijn er heel wat vrijwilligers die met hand- en spandiensten bijdragen aan het behoud van de molen. In 2003 werd de molen geopend als malend werktuig. Dat was de kroon op het werk!”

Molenbrood

De Krijgsman maalt zo’n 7000 kilo meel per week. “We leveren aan restaurants en bakkerijen, en we maken er de molenbroden van die in de molenwinkel verkrijgbaar zijn. Die winkel is er al vanaf het begin, en sinds een paar jaar zit hebben we ook een terras. Dat zijn belangrijke pijlers voor het onderhoud van De Krijgsman. Het is een modern bedrijf in een oude jas.” “Ons brood blijft heel lang vers omdat het 30% desem bevat. Voor de fijne smaak wordt een half procent gist toegevoegd, meer is niet nodig. En we hebben onze eigen croissants, maar ook het ouderwetse knip wit, vruchtenbrood, boterkoek, speltkoeken enzovoorts. Het assortiment is divers en niet elke dag hetzelfde*, dat houdt het afwisselend. Ik experimenteer graag met allerlei ingrediënten en dat levert regelmatig verrassende producten op. Het is hier een echt smaaktheater!”

www.broodbakken.nl – zie ook de Facebookpagina van de molen

Op 14 september is er open dag bij Molen De Krijgsman. Er zijn dan rondleidingen, demonstraties en natuurlijk ligt de winkel dan vol lekkernijen van de molenaar!

*Kijk op de website voor het assortiment van de dag!

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl