Gezonde trend zet zich voort

Het is een trend die dit jaar een vervolg krijgt. Het zelf kweken van kruiden en groenten. Eerlijke groente en kruiden die niet bespoten zijn en op een natuurlijke manier zijn gegroeid. Het hebben van een moestuin of kruidentuin zet ook in 2016 door. Eet smakelijk, en gezond. We hebben enkele trends voor dit jaar op een rij gezet.

Moestuinieren is een trend die sterk in de schijnwerpers staat. Het past goed bij de groeiende behoefte om gezonder te leven. Het hebben van een moestuin wordt als leuk voor volwassenen ervaren en leerzaam voor kinderen. Moestuinieren is voor iedereen weggelegd. Het maakt daarbij niet uit of u nou een grote tuin hebt of een klein balkon; iedereen kan een eigen moestuin starten. Veel tijd bent u er niet aan kwijt.

Verticale tuin

Heeft u weinig ruimte in de tuin of alleen de beschikking over een balkon en wil u evengoed tuinieren? Wees creatief. Denk bijvoorbeeld eens aan een verticale tuin. Hierin gaat u letterlijk de hoogte in. De buitenmuur, afscheiding of het balkonhek wordt benut door hier als het ware een tuintje tegenaan te maken. De verticale tuin hoeft zich niet te beperken tot bloemen, zelfs een kruidentuin, moestuintje of een compleet groene muur behoren tot de mogelijkheden. Een voordeel van verticaal tuinieren is dat de planten vaak meer zonlicht krijgen waardoor ze beter gedijen.

Eetbare wand

Gaandeweg heeft er een verschuiving van de marktvraag plaatsgevonden door de consument. De afnemers gaan terug naar een rustiger leven, willen gezond eten en nemen meer tijd voor goed, duurzaam en biologisch voedsel. Wanneer de ruimte beperkt is kun je kiezen voor een eetbare wand. In de eetbare wand kunt u verschillende soorten groenten of kruiden planten. Denk hierbij aan spinazie, verschillende soorten sla, kleine pepers of tomaten. Ook kruiden als rucola, bieslook, knoflook en lavendel kunnen gerust geplant worden. Zorg alleen wel voor een stevige schutting, muur of hekwerk. Een gevulde eetbare wand heeft al snel een gewicht van dertig tot vijftig kilogram.

Natuurlijke tuin

Minder bestrating en juist veel beplanting en gebruik van natuurlijke materialen is een belangrijke trend die zich in de tuin van 2016 nog verder zal ontwikkelen. Wanneer het even kan wordt van de tuin een kleine, maar bovenal natuurlijke oase gemaakt. De tuin mag weer lijken op natuur en hoeft niet strak vormgegeven te zijn. Het verschil tussen binnen en buiten vervaagd al meer. De stijl en sfeer die mensen binnenshuis hebben gecreëerd wordt doorgezet in de tuin of andersom uiteraard. Kleuren sluiten op elkaar aan en meubels vormen een harmonieuze eenheid. Kortom: binnen en buiten smelten samen.