Gezonde korte ketens

Zorginstellingen voorzien van gezond en lekker eten uit de buurt. Dat is in een notendop het doel van het praktijkprogramma Gezonde Korte Ketens dat 14 februari begon met de eerste masterclass bij Rabobank West-Friesland in Zwaagdijk-Oost. Zo’n vijftig agrariërs uit Noord-Holland onderzoeken met het programma hoe zij rendabel vers voedsel kunnen leveren aan lokale zorginstellingen.

,,Het doel is een win-winsituatie te creëren, waarin zorginstellingen hun kwetsbare doelgroepen een gezondere, smaakvollere en verse maaltijd kunnen aanbieden’’, zegt Mirjam Bus, manager Food & Agri Rabobank West-Friesland. ,,Daarnaast moet het voor de leveranciers ook aantrekkelijk zijn om de producten te leveren.’’

Het programma, dat bestaat uit in totaal vier masterclasses, wordt gratis aan de agrariërs aangeboden. Drie vestigingen van de Rabobank (Alkmaar en omgeving, Kop van Noord-Holland en West-Friesland) doen dat samen met Atlantis Handelshuis, GreenPort Nood-Holland Noord, diverse gemeenten, de provincie Noord-Holland en stichting Diverzo.

Koen Nouws Keij is directeur van Diverzo. De stichting is gangmaker als het gaat om gezonder eten in instellingen van zorg, welzijn, verpleging, overheid en onderwijs. ‘Gezond, duurzaam en smaakvol eten levert meer op dan het kost’, valt te lezen op zijn visitekaartje.

,,Maaltijden in zorginstellingen worden vaak niet helemaal of helemaal niet opgegeten. Daar valt nog veel te winnen. Juist omdat het gaat om kwetsbare groepen’’, vertelt Nouws Keij. ,,Een smaakvolle, verse bloemkool voorgeschoteld krijgen, is aantrekkelijker dan een maaltijd die uit een zakje of pakje komt.

In sommige zorginstellingen, zoals het Hoornse Westfriesgasthuis, gebeurt het al. Gezonde Korte Ketens wil ervoor zorgen dat op nog veel meer plekken wordt gekozen voor deze manier van werken die ook duurzaam is. Door lokaal te leveren, worden bijvoorbeeld weinig transportkilometers gemaakt.’’

Jacques Dekker, strategisch adviseur van Diverzo, stelt dat er geen betere plek is dan Noord-Holland om met dit programma te beginnen. ,,Er wordt in deze omgeving zo veel geproduceerd en ook heel divers. Er zijn heel veel kansen om korte ketens op te zetten’’, legt hij uit. ,,We hopen dat het uiteindelijk over heel Nederland en zelfs wereldwijd gebruikt gaat worden. Dan maken al die kleine ketens een enorm verschil als we het hebben over gezondheid en duurzaamheid.’’

Met het programma kijken de deelnemende agrariërs of een haalbaar plan opgezet kan worden om regionale of lokale afzet te realiseren. ,,We willen uiteindelijk met concrete en realistische plannen komen’’, laat Bus weten. ,,Met de kennis en connecties van de deelnemende partijen kunnen we dit voor elkaar krijgen.’’

Ook Nouws Keij heeft er veel vertrouwen in. ,,Wij hebben ook een programma lopen waarin we zorginstellingen bijstaan om hun maaltijden te verbeteren: Duurzaam Gezond aan Tafel. Het ligt voor de hand dat we partijen uiteindelijk proberen te koppelen aan elkaar. Tijdens de laatste masterclass zullen ook zorgaanbieders aanwezig zijn en krijgen de agrariërs de kans om hun product aan de man te brengen.’’

Ton Slagter van bloemkoolteler P.N Slagter uit Andijk is een van de deelnemende agrariërs. ,,Ik vind het een leuk en goed initiatief’’, stelt hij. ,,Wij leveren overigens al verse bloemkool aan het Westfriesgasthuis, dus we zijn bekend met het concept. We zijn een behoorlijk grote speler in de bloemkoolmarkt. Wat we lokaal en regionaal kunnen afzetten, is daar maar een klein onderdeel van. Desalniettemin zie ik echt de meerwaarde, vooral op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ik ben benieuwd tot welke resultaten het programma Gezonde Korte Ketens uiteindelijk gaat leiden.’’