Vol gas

Wanneer iemand mij vraagt in een notendop het leven op een tulpenkwekerij te omschrijven? Daar is maar een term voor: VOL GAS!

Hier op de kwekerij gaat namelijk altijd alles vol gas. Zo zijn we direct na de kerstdagen begonnen met de eerste trek in de kas. De tulpen waren meteen al niet te houden dus moest mijn boer Siem vol gas aan de bak. Voor mijzelf geldt dat ik me met vier kinderen ook nooit hoef te vervelen, bovendien moeten de reserveringen voor onze huisjes op Ameland gemaakt worden en kasexcursies bevestigd worden, ik vlieg van hot naar her: ook vol gas! Zelfs onze dieren zijn druk, een jonge hond die meent kat en kippen te moeten opjagen, een nieuwe pony die alleen maar heel hard kan, werkelijk niets lijkt rustig te gaan.

Totdat de griep ons te pakken kreeg… met kerstmis nog vol gas naar de huisartsenpost, een van de dametjes longontsteking, een ander de griep en opeens stond alles stil. Huisarrest met de kids op de bank en in bed. Oké dan, een korte adempauze, we geven ons eraan over maar zodra dit overgewaaid is vliegen we weer vol gas verder.

Want in 2017 wil ik nog meer mensen het mooie verhaal van de tulp vertellen. Dat begint meteen in januari al met de Tuinbouwbattle van Greenport NHN. Een broeiproject met ledverlichting in groep 8 van onze basisschool. Ik heb een enthousiaste collega bereid gevonden zijn bollen in de klas te zetten en ermee aan de slag te gaan met de kids. Leuk!

Dan kan ik weer verder met Koe en Tulpie. Mijn doelstelling is dat alle basisscholen in Nederland met dit gratis lespakket gaan werken. Ik ben er heilig van overtuigd dat imago building begint op jonge leeftijd. Daarom wil ik er vol gas tegenaan om dit pakket onder de aandacht van de basisscholen te krijgen. Afgelopen najaar hebben al veel kleuters bollen geplant, dit voorjaar gaan ze genieten van de kleuren in de schooltuin. Juf leest ze voor hoe de bol uitgroeit tot een tulp en ze kunnen hun eerste letters leren aan de hand van de iconen van Koe en Tulpie. Ik hoop dat elke bollenkweker zich opwerpt als ambassadeur en meehelpt de kinderen te vertellen over onze wereldberoemde bloem.

Dat kunnen we maar op een manier bereiken: vol gas!

Sandra Munster

Kwekerij Siem Munster

Tulpenexcursie.nl