Van der Gulik Venhuizen

18 miljoen tulpen in de kas en 28 ha. teelt op het land, dat is bloembollenbedrijf Van der Gulik in Venhuizen. In het familiebedrijf wordt met hart en ziel gewerkt aan de mooiste tulpen. Hans en Sander van der Gulik zwaaien er de scepter en vertellen over het bedrijf ze overnamen van hun vader.

Het gebeurt in West-Friesland
Het bloembollenbedrijf begon in Bovenkarspel. “Daar had onze opa en later onze vader een gemengd tuindersbedrijf. Al in 1964 begon het bedrijf al met tulpenbroei in de winter, om ook dan werk te hebben. We leveren nu voor zo’n 95% aan de retail. Vandaag geplukt en gebost is morgen in de winkel, zo snel gaat het.” Het is een feit dat in West-Friesland de meeste tulpen gebroeid worden. “De bollenstreek is er nagenoeg alleen nog voor toerisme, hier gebeurt het echte werk. Bedrijven rond zowel teelt als mechanisatie zijn hier allemaal te vinden. Ze groeien tegen de klippen op, werken goed samen en gunnen elkaar wat. En, ook niet onbelangrijk, ze spreken elkaars taal, West-Friezen onder elkaar, dat werkt gewoon heel goed. Dat alles bij elkaar is de kracht.”

Generaties
Door de tijd heen groeide dat uit tot wat er nu staat. Daar hebben alle drie de generaties hun bijdrage aan geleverd, een mooie gedachte. Toen we het als broers overnamen, hadden we 1000 m2 schuur en 1500 m2 kas. Nu staat er 4000 m2 schuur en 10.000 m2 kas. Investeren, vooruitkijken, we doen niet anders. Onze blik is altijd gericht op de toekomst. We werken hier met twintig mensen en met moderne machines en grote schuren. Daar zijn we wel trots op.”

Metamorfose
“Het mooiste aan dit werk is het ondernemen en onderhandelen. Het zoeken naar nieuwe uitdagingen hoort daar helemaal bij. We werken hier met moderne machines en beproefde innovaties, die ontwikkelingen volgen we op de voet. Met een eventuele aanschaf wachten we tot die vrij is van de eerste kinderziektes, dan weten we zeker dat het meteen goed werkt als wij ermee aan de slag gaan. Het vak onderging door de jaren heen een grote metamorfose: van potgrond en sjouwwerk naar waterbroei en automatisering – dat is een grote omslag die zorgvuldig werken vereist. Dan is het belangrijk dat je focust op je einddoel. Goed werkend materieel is daarbij essentieel.”

Beste uitvinding
De beste vooruitgang van het vak is de broei op water. “Dat maakte het werk direct veel minder zwaar: er hoeft niet meer met potgrond gesjouwd te worden. Geen potgrond meer betekent ook: veel minder stof in de schuur. Daarnaast zijn veel ziektes in de gewassen verleden tijd omdat water veel schoner is. We werken hier met stilstaand water, dat is nog beter te beheersen dan stromend water. Potgrond is een levend organisme waar bijvoorbeeld schimmels in zitten. Met waterbroei zijn er nauwelijks nog bestrijdingsmiddelen nodig. Dat is allemaal winst. En dan is er nog het eindresultaat: een gezonde bol op waterbroei geeft zeer een grote kans op een gezond resultaat. Dat is waar we het voor doen!”

http://www.gulikvenhuizen.nl