Tulip Trade Event geeft Hollandse tulp een internationaal podium

Van 30 maart tot en met 1 april 2016 openen Nederlandse exporteurs van tulpenbollen gezamenlijk hun deuren voor met name buitenlandse klanten. Het nieuwe Tulip Trade Event is zodoende de ideale mogelijkheid om in slechts drie dagen kennis te maken met nieuwe en bestaande cultivars en variëteiten. Elk van de deelnemende bedrijven heeft dan minimaal 100 m2 showruimte ingericht. Bijzonder is ook de bijdrage van Proeftuin Zwaagdijk, waar de bezoekers meegenomen worden in de effecten van juiste en onjuiste tulpenteelt.

Het Tulip Trade Event is een initiatief van een aantal deelnemende tulpenexporteurs, Amsonia en Haakman Flowerbulbs. De exporteurs Martin Buter en Dirk Jan Haakman zagen dat juist de internationale klanten behoefte hebben aan een mogelijkheid om zo efficiënt mogelijk een compleet overzicht te krijgen van het Nederlandse actuele aanbod. ‘Met het verdwijnen van een aantal bloembollenshows werd het voor klanten uit het buitenland lastig om snel inzicht te krijgen in nieuw aanbod, dat bovendien in gewenste volumes beschikbaar is. Zeker het wegvallen van de Flora in Bovenkarspel was een aderlating. Dat gat vullen we nu met het nieuwe Tulip Trade Event. De deelnemende bedrijven showen uitsluitend soorten die meteen ook in grote hoeveelheden ingekocht kunnen worden. In 2015 hebben we getest hoe we precies tijdens het event de tulpen optimaal kunnen presenteren en dat is prima verlopen.’

Extraatje: inzichten van Proeftuin Zwaagdijk

Op dit moment hebben acht tulpenspecialisten zich aangemeld voor het Tulip Trade Event: P. Aker, Amsonia, Borst Bloembollen, Haakman Flowerbulbs, Holland Bulb Market, Nord Lommerse, P. Nelis en VWS Flowerbulbs. Er is een handige route vastgesteld om zo efficiënt mogelijk langs de bedrijven in Noord- en Zuid-Holland te rijden. Onderweg is het ook mogelijk langs een aantal proeven van Proeftuin Zwaagdijk te rijden. Deze proeven staan opgesteld bij een aantal deelnemende bedrijven en laten tijdens het Tulip Trade Event zien wat de effecten zijn van foutieve teelt. Een te vochtige kas, een verkeerd ijzergehalte in het water of onjuiste hoeveelheden watergift, ze beïnvloeden het teeltresultaat negatief. De onderzoekers laten hiermee zien hoe de condities dan wél optimaal ingesteld kunnen worden. Die praktijklessen maken het mogelijk om maximaal resultaat te behalen met het aanbod van de deelnemende bedrijven. De laatste stand van zaken is steeds te volgen op www.tuliptradeevent.nl.