Scholieren in de schuur ja graag

Bollen pellen saai werk? Niet bij de Fa. K. Laan. Daar is het een drukte van belang: zo’n dertig scholieren zitten aan de koffie en thee. Normaalgesproken zitten ze buiten, maar nu de regen met bakken uit de lucht komt, zijn ze aangewezen op de kantine. En dan hebben ze ook nog een extra lange pauze, want de voorsortering is even stuk. Maar het deert ze allemaal niet: de koffie en thee is warm, het is gezellig en er is gespreksstof genoeg. Wat er ook gebeurt, ze maken er hier wat van!

Dat de fa.K. Laan er goed in slaagt de jongeren aan zich te binden, blijkt wel uit het feit dat scholieren er jarenlang terugkomen. Carla is degene die dit coördineert. Nieuwe scholieren krijgen eerst een rondleiding van Carla. Met hun ouders erbij. “Dat is een goede manier om elkaar te leren kennen. Dat persoonlijke vinden we hier heel belangrijk, het werkt heel fijn als je elkaar kent en het samen gezellig hebt. Ik werk zelf ook graag mee, het is ontzettend leuk om met al die jongeren aan de band te zitten. Zo kan ik meteen ook in de gaten houden hoe het met ze gaat, ook belangrijk.” Het coördineren kost best veel tijd, maar Carla wil niet anders. “Het is best veel werk: formulieren controleren, roosters maken, rekening houden met wensen qua werktijden, uitbetalingen enzovoorts. Als je met uitzendkrachten werkt, heb je dat allemaal niet, dat is voor het uitzendbureau. Maar dan heb je vaak ook te maken met een taalbarrière en met steeds wisselende werknemers. Zo’n groep scholieren in de schuur vinden wij veel gezelliger en veel fijner werken.”

Kletsen en mee galmen

Daar zijn de scholieren het unaniem over eens. Ze hebben het goed naar hun zin, blijkt uit de reacties op de vraag ‘waarom ga je bollen pellen als je ook in de supermarkt kunt werken?’ Een greep uit de antwoorden: “Het werk is inderdaad niet erg afwisselend, maar dat maakt niet uit, want het is hier heel gezellig. Tijdens het werk mogen we gewoon lekker kletsen en mee galmen met de radio, alleen dat is al leuk. En je werkt hier met allemaal bekende mensen, ook dat is leuk!” “Ik werk ook in een supermarkt. Daar heb ik vrij genomen, want ik ben liever hier.” “Als je hier nieuw bent, wordt je gewoon opgenomen in de groep. Dat kost geen moeite. Ik was best zenuwachtig toen ik hier zou beginnen, maar dat was nergens voor nodig.” “We kunnen allemaal met elkaar opschieten, het is net een familie. Ik voel me hier erg thuis!” Leerzaam is het ook, daar in de kantine. Een van de scholieren leert er koffie drinken, onder toeziend oog van z’n collega’s: elke dag een slokje erbij. “Maar het gaat even duren, want het zijn geen al te grote slokken!” Aparte vermelding is er voor Mandy, die vandaag niet aanwezig kon zijn. “Ze werkt hier twee dagen, naast haar stage in een kapsalon. Daar kon ze niet weg en dat vond ze erg jammer!”

Familie

Er werken ook familieleden bij de Fa. K. Laan. “Zo zitten we samen op een verjaardag, zo zitten we weer aan de lopende band. Of dat teveel van het goede is? Nee hoor, op zo’n verjaardag kunnen we mooi in de gaten houden of er niet teveel gedronken wordt. Rustig aan hé, morgen moet je weer werken!, is het dan.”

Welke dag is het?

Op de dag van het interview is het snackdag voor de scholieren. Er gaat een keuzelijst rond en iedereen verheugt zich alvast op de middagpauze. “Elke dag heeft een thema: maandag-chocoladedag, dinsdag-ijsjesdag, woensdag-soesjesdag, donderdag-snackdag en vrijdag-grote koekendag. En elk uur krijgen we een snoepje, maar misschien worden we daarmee ook wel gedrogeerd om het werk vol te houden!” Een lachsalvo volgt. “Grapje hoor. Het is hier gewoon hartstikke leuk werken. In de pauzes voetballen we, hadden we dat al genoemd? Behalve als het regent, zoals je ziet. Maar dat het kan, dat maakt het hier echt fijn!”