Planttijd

Op dit moment (eind oktober) zijn we in West-Friesland volop aan het bollen planten (Ik bedoel dan voornamelijk tulpen). Hiermee wordt begonnen medio oktober en als het weer een beetje meezit, zit alles er voor Sinterklaas in. En als het tegenzit, wordt het kerst. En als het nog meer tegenzit…?? Het weer is immers ook niet meer wat het geweest is, maar we hebben goede hoop dat het lukt voor de Sint. Nu schijnt hoop een uitgestelde teleurstelling te zijn, maar daar gaan we gemakshalve maar niet van uit.

Ik lees dat wij niet de enigen zijn die bollen planten. Op de Keukenhof gaan er 7 miljoen de grond in en via Bulbs4Kids gaan er één miljoen bollen naar schooltuinen in Nederland, Engeland en Duitsland. En hoe zit het met U? Volgens de kenners heeft de generatie 40-50 jarigen niet veel met tuinen. Maar de mensen tussen 18 en 35 jaar is weer volop aan het tuinen en bollen planten. Het is altijd weer jammer dat je na het planten een half jaar moet wachten tot het begint te kleuren in de tuin. Maar hiervoor zijn al wel oplossingen met speciaal geprepareerde bollen. Die plant je in maart en 4 weken later heb je bloei. Kost wel iets meer, maar dan heeft u wel wat!

Om nog even terug te komen op het weer. De aarde warmt op, het klimaat verandert en waar houdt dit op? Een collega van mij denkt dat dankzij de klimaatsverandering, er in 2050 geen tulpen meer geteeld kunnen worden in Nederland. We zullen dan uit moeten wijken naar Denemarken, Noord Duitsland of de kust van Polen. Wel makkelijk voor onze Poolse medewerkers, kunnen ze lekker thuis blijven wonen. Tulpen uit Gdansk, wie zal het zeggen? En onze andere gewassen? Sla geteeld in schuren met kunstlicht, wortelen uit grote klimaatcellen, kool uit een potje en piepers uit Schotland? Dan kan half Nederland in de bomen, zoals sommige mensen nu roepen. Waar houdt het op?? Nee, de toekomst is ook niet meer wat het geweest is.

Voorlopig planten wij onze bolletjes nog maar eens lekker in de grond. Het zal weer een schitterend gezicht zijn volgend jaar april, al die bloeiende bollenvelden. Wat is het toch een mooi land, Nederland en dan natuurlijk met name West-Friesland!