Joost weet het!

Agrarische bedrijven staan aan de vooravond van grote veranderingen. Het vakgebied is enorm in beweging door verschuivingen in bijvoorbeeld wet- en regelgeving, automatisering en personeelsbeleid. Bedrijfsvoering in de agrarische sector vraagt sowieso al veel van de ondernemer, maar deze veranderingen maken het nog gecompliceerder. Het is belangrijk om het overzicht te bewaren bij al de aandachtsgebieden. Soms heb je dan behoefte aan iemand die meedenkt en meehelpt.

Rust

Die complexiteit beweegt Joost van den Berg om ondernemers bij te staan. “Ik merkte dat er behoefte is aan iemand die het totaal kan overzien. Dat is mijn kracht, en dat is de reden dat ik voor mezelf begonnen ben. Met mijn bedrijf richt ik me op het midden- en kleinbedrijf (mkb), voor agrarisch gerelateerde bedrijven. Ik denk met de bedrijven mee, help andere richtingen te ontdekken en zet nieuwe werkwijzen op, om maar eens iets te noemen. Ik neem hen zaken uit handen waar ze zelf niet aan toe komen. Dat geeft veel rust in de bedrijfsvoering, en daarmee ook rust voor de ondernemer.”

Inzicht

Met zijn achtergrond in de agrarische sector weet Joost precies wat er speelt in het vakgebied. “Daardoor kan ik goed meedenken over beslissingen die een ondernemer moet nemen. Die gaan vaak over meerdere jaren, dus daar horen veel afwegingen bij. Vaak gaat het ook over verandering: in de organisatie, in de werkprocessen, in de samenwerking. Ik kan helpen die verandering te maken.” Joost is op diverse manieren in te schakelen: als sparring partner of op projectbasis. “Zo ben ik bijvoorbeeld voor een aantal uren per maand beschikbaar voor een bedrijf waar het team niet lekker loopt. Bij een ander bedrijf ben ik klankbord voor het management op het gebied van samenwerking binnen het MT en toekomstige ontwikkelingen. Bij een derde klant ben ik interim manager kwaliteitszorg. Het is dus heel divers, dat maakt mijn werk ook echt leuk!”

Samenwerken

Zoals gezegd, heeft Joost heel wat ervaring in de agrarische sector. “Na mijn studie aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen ben ik in 1995 bij een energiebedrijf gaan werken. Als één van de eerste accountmanagers in de energiesector heb ik veel geleerd over energie in de (glas)tuinbouw. In 1998 ben ik in het familiebedrijf gestapt waarin ik ben opgegroeid. Met mijn vader en broer had ik een tomatenkwekerij. Daar heb ik een tiental jaren met veel plezier gewerkt. Samen hebben we het bedrijf laten groeien naar 9 hectare glas op 2 locaties.” In 2009 begon hij bij CNB in Lisse en Bovenkarspel. “Daar werd ik hoofd van de administratieve afdeling. Later heb ik meerdere projecten geleid, zoals twee grote IT-trajecten, vastgoed en kwekersverenigingen. Ik zette een nieuwe verkooporganisatie in de bloembollen op en werkte het concept uit (BVS B.V.). Overigens ben ik daar nog steeds bij betrokken. Op die manier spreek ik ook heel veel kwekers, een uitgelezen kans om meteen op de hoogte te blijven van wat daar speelt.” “Ik heb veel kennis van allerlei aspecten van samenwerking, waaronder mededinging. Als bedrijven een samenwerking aangaan, is het belangrijk om zaken vast te leggen. Goede afspraken voorkomen heel wat ellende als de zaken wat minder rooskleurig gaan.”

Investering

Het inhuren van een deskundige kan in eerste instantie weerstand oproepen vanwege de kosten die dat met zich meebrengt. “Dat begrijp ik wel: wie alleen tegen het bedrag aankijkt, krabt zich misschien wel even achter de oren. Maar wie verder kijkt, ziet ook dat het een investering is. Als je meer focus hebt op de ontwikkeling van je bedrijf, als processen beter gaan, als een team beter samenwerkt, dan verdien je die investering dik terug. Ik weet wat het is om aan de andere kant te staan, ik ken de sector van binnenuit. En ik hecht aan binding met de mensen en het bedrijf. Elkaar kennen is het begin van goed samenwerken. Die persoonlijke aanpak vind ik heel belangrijk. Ik wil iets brengen dat de ondernemer vooruit helpt, dat motiveert mij. Het gaat erom dat zij er echt beter van worden!”

“Ik breng rust, overzicht én inzicht, daar kun je op vertrouwen.”

Meer weten? Mail naar joost@joostweethet.nu

www.joostweethet.nu