Floralia vernieuwt zichzelf en belooft een feestje te worden

OP WERELDREIS IN NIEUWE NIEDORP

Wandel van New York naar Bangkok, vang een glimp op van de Eiffeltoren terwijl je langs Kopenhagen en Dubai slentert en sluit je wandeling af op festival Dahlia Days. Op zaterdag 17 en zondag 18 september kan dat allemaal tijdens de jaarlijkse Floralia aan de Dorpsstraat in Nieuwe Niedorp.

De kleurrijke ‘Nierupper Floor’ staat dit jaar namelijk geheel in het teken van de mooiste Wereldsteden. Het is al de 86ste keer dat er in de derde week van september bijna een miljoen dahlia’s vanuit alle windstreken naar Nieuwe Niedorp komen. Hiermee worden door zo’n vijftig enthousiaste groepen inwoners de mooiste werkstukken gemaakt. Van klein maar fijn – en door de allerkleinsten gemaakt – tot imposante, bewegende bouwwerken. Voor het eerst wordt dit jaar gewerkt met een overkoepelend thema en zal al het moois dat er langs de Dorpsstraat verschijnt je meevoeren naar een andere prachtige stad.

Uitgebreid programma

Maar dat is lang niet alles. Zowel op zaterdag als zondag bruist Nieuwe Niedorp van de energie, met livemuziek en straattheater op verschillende plekken in het dorp. Het dorp en haar karakteristieke voorsloot zijn ’s avonds sprookjesachtig verlicht en op verschillende plekken valt er het hele weekend wat te happen en te snappen. Achter Bloembinderij Pimpernel vind je op zondag de creatieve Floralia Fair vol kraampjes waar verschillende – veelal handgemaakte – artikelen worden verkocht.

Festivalsfeertje

Nieuw dit jaar is Dahlia Days op het parkeerterrein van v.v. Nieuwe Niedorp. Een groep enthousiaste jongeren van begin twintig uit het dorp heeft zelf het initiatief opgevat om de Floralia aan te kleden met een festival waar DJ’s en bands uit de regio optreden. “Ieder jaar doen we met onze vriendengroep mee met de Floralia, zoals velen in het dorp. We misten een plek waar we gezellig met ander groepen samen kunnen komen tijdens het evenement. Daarom hebben we nu zelf Dahlia Days opgezet”, vertelt initiatiefnemer Quinten Groes. “We hopen er een mooi feestje van te maken met mensen uit het dorp en uit de verre omgeving, met goede muziek, veel gezelligheid en drankjes voor een vriendelijke prijs.”

Hoe en wat

Floralia Nieuwe Niedorp opent haar poorten op zaterdag 17 september om 15:00 uur en op zondag 18 september om 10:00. Op beide dagen eindigen de festiviteiten om 22:30 uur. Entree vanaf 12 jaar € 5,- (jonger dan 12 jaar gratis toegang). Meer informatie vind je op www.floralia-nieuweniedorp.nl.