Firma K. Laan & Zn.

Al sinds mensenheugenis zit familiebedrijf Laan in Venhuizen, jarenlang aan het Twijver en na de verkaveling in 1964 verhuisd naar de Koggeweg, waar het nog steeds zit. En dat blijft ook nog wel even zo, als het aan de eigenaren ligt. Niet voor niets investeerde het bedrijf in 2018 in een gloednieuwe schuur op het erf. Koos Laan (58 jaar en sinds 1978 in het bedrijf) en zijn neef Paul Laan (34 jaar en sinds 2010 in het bedrijf) zwaaien de scepter in het familiebedrijf. Een gesprek met enthousiaste, gedreven ondernemers.

Birdie

Het familiebedrijf teelde jarenlang vooral tulpen, witlof en groenten en richtte zich in 1983 ook op het broeien van tulpen, waarna in 1990 de witlofteelt verdween. Ook de andere teelten werden afgebouwd en nu hebben we zesendertig hectare tulpen: negenentwintig hectare voor onszelf, de rest op contract voor derden. Voor de broeierij, ongeveer 1,5 miljoen stuks per jaar gebruiken we voornamelijk eigen bollen en daarnaast proberen we nog weleens een nieuw soort uit.’ Koos en Paul telen diverse tulpenrassen, zoals de gerande Debutante en Jan Seignette, de witte Royal Virgin, de rode Surrender en de roze Huntsville. ‘Bijzonder is de Birdie, een parkietvorm van Debutante die Koos nog samen met zijn broer Timo vond. Later werd Timo ziek en vlak voor zijn overlijden in 2010 werd de Birdie gedoopt op de Drieban Flora, met een klap van een golfstick. Birdie viel diverse keren in de prijzen als beste parkiettulp. Een prachtig eerbetoon aan Timo.’

Samenwerken

De tulpen van de firma Laan staan allemaal in de Noordoostpolder. ‘Dat we ze daar hebben, is vooral vanwege de beschikbaarheid van geschikte grond. De akkerbouwers daar kennen we al jaren, een solide basis voor een goede samenwerking. Dat vinden we heel belangrijk want samen kun je meer, zoals bijvoorbeeld mechaniseren en het maken van afspraken voor de langere termijn. Door die jarenlange samenwerking weten we wat we aan elkaar hebben. Dat werkt uitermate prettig!’ Ook de geoogste bollen vinden voor een groot deel ieder jaar hun weg naar vaste afnemers en in het bedrijf worden bollen bewaard en geprepareerd voor collega’s.

Scholieren

Carla, de echtgenote van Koos, werkt ook in het bedrijf. Verder zijn er geen personeelsleden, op de scholieren na, waar de firma in drukke tijden altijd op kan rekenen. Carla: ‘We kiezen bewust voor scholieren, daar investeren we graag in. En dat werkt goed, sommigen werken hier jarenlang elk seizoen. Wat coaching en soms ook geduld van onze kant, zorgt mede voor een fijne werksfeer. Ik werk zelf ook altijd als zij er zijn, de beste manier om elkaar te leren kennen. Dat persoonlijke maakt het werk voor iedereen net wat leuker. Scholieren die hier willen werken krijgen eerst een rondleiding, waarbij hun ouders ook welkom zijn. Zo weten ze alvast een beetje hoe het er hier aan toe gaat, dat stapt wat prettiger over de drempel dan wanneer je nog van niets weet.’ ‘Wat ook goed werkt, is dat we er elke dag iets bijzonders van maken. Elk uur even een paar minuten pauze met een snoepje en een praatje, bijvoorbeeld. Voetballen in de pauzes hoort er ook bij. En elke dag een ander pauzethema, zoals snackdag of ijsjesdag. We verwachten van onze scholieren dat ze hard werken, en daar zetten we graag leuke, gezellige dingen tegenover.’

Nieuwe schuur

Deze schuur geeft ons de mogelijkheid om de kwekerij meer beheersbaar te krijgen. De weersomstandigheden worden steeds extremer, zo’n schuur met meer droog- en bewaarcapaciteit geeft de stabiliteit die nodig is om klimaatbestendig te kunnen kweken. Ook is er nu voldoende ruimte om onze kisten droog op te slaan.’ Het bedrijf is bewust niet mega groot geworden. ‘We hebben ervoor gekozen om het overzichtelijk te houden. Drukke tijden hebben we nog steeds, maar die duren nooit te lang. We zijn blij dat we die keuze hebben kunnen maken. Lekker werken in een actueel bedrijf is ons motto, met daarnaast genoeg tijd voor gezin en hobby’s.

Drieban Flora

Koos en Paul doen ook altijd mee aan de Drieban Flora, elke keer met een inzending uit het eigen assortiment. ‘Daar kijken we altijd weer naar uit. Alle inzenders doen hun best om er wat moois van te maken, we zijn benieuwd wat we te zien krijgen. En het is natuurlijk een goede gelegenheid voor gezellige contacten met collega’s en bekenden!’