De kantine zit het hele jaar vol bij Huijg Breezand

Van rust is tegenwoordig geen sprake meer op het terrein van bloembollenkwekerij Huijg Breezand. ,,Vroeger bleef de kantine in de wintermaanden nagenoeg leeg'', blikt Raymond Huijg terug. ,,Dat is tegenwoordig wel anders. Wij zijn het hele jaar door druk bezig en er loopt ook in de winterperiode behoorlijk wat personeel rond.''

Samen met zijn broer John geeft Raymond leiding aan het bedrijf in Breezand. De onderneming is door hun twee jaar geleden overleden vader Hein opgericht en begon aan de Zandvaart in het dorp. In 1971 verhuisde de onderneming naar de huidige locatie aan de Schorweg en beschikt nu over zo'n vijftig hectare grond. ,,Ik kan mij als klein jochie nog herinneren dat mijn vader één personeelslid had die hem tijdens de winter hielp. De rest was aan het klaverjassen of schaatsen'', lacht John. ,,Dat kunnen we ons nu absoluut niet meer voorstellen.''

Het familiebedrijf (Esther, de vrouw van Raymond, en hun zoon Harm werken ook in het bedrijf) floreert. De nieuwe moderne hallen – de laatste verbouwing dateert van 2016 – verraden de ambities van de broers die niet bang zijn om te vernieuwen en te innoveren. Zo sloeg de onderneming rond de eeuwwisseling deels een nieuwe weg in. De broeierij werd afgestoten en zantedeschia's werden toegevoegd aan het assortiment. ,,Een uitdagend, maar schitterend product met een goed rendement'', stelt Raymond. ,,Het is hierdoor het hele jaar een drukte van belang in ons bedrijf. Tijdens de absolute topdrukte loopt er veertig man rond. Tijdens de rustigere maanden toch ook nog zo'n twintig personeelsleden.''

Het proces van de zantedeschia laat zich het best omschrijven als ambachtelijk. ,,Het is een knol die zich niet in een geautomatiseerd proces laat vangen'', zegt John. ,,Het is allemaal handmatig werk. Het planten is een precisieklusje en ook het verwerken en selecteren is tijdrovend en vergt vakmanschap. Maar de voldoening is groot wanneer we onze klanten een mooi product leveren.'' Om dat mooie product te leveren, staan de broers altijd klaar voor hun bedrijf.

Een brede grijns verschijnt op de gezichten van de broers als John een anekdote aanhaalt over zaterdagnacht, toen hij met een trekker een stuk land moest behandelen. ,,Dat moest toen gebeuren vanwege een naderende onweersbui. Het gewas moest droog zijn tijdens de behandeling'', vertelt John. ,,Maar het was zaterdagnacht en er was feest geweest in het dorp. Dus al snel werd ik aangesproken door twee agenten. Die dachten dat ik als dronken feestganger een trekker aan het stelen was. Gelukkig was snel duidelijk dat er niets aan de hand was. Maar het geeft wel aan dat ons vak ook heel boeiend en onvoorspelbaar is.''

Keukenhof

Naast de relatief nieuwe zantedeschia levert Huijg ook tulpen, narcissen, crocussen, allium en chionodoxa. Bijna alle soorten komen voort uit eigen veredeling en geven de onderneming een sterke identiteit. De reputatie van het bedrijf wordt onderschreven door hun lange aanwezigheid op de jaarlijkse Keukenhof in Lisse. Al tien jaar heeft Huijg Breezand daar 'een van de mooiste plekjes'. Die plek willen ze natuurlijk graag behouden en daarom werken ze hard aan de toekomstbestendigheid van het bedrijf. ,,We zijn best trots op wat we hebben bereikt en willen dat ook graag voortzetten. Zoals het er nu naar uitziet hebben twee van de drie zoons interesse in bedrijfsopvolging.

De eerder genoemde nieuwbouw is daar een teken van en momenteel wordt hard gewerkt aan aanpassingen van trekkers en andere machines om de spoorbreedte te vergroten van 1.50 meter naar 1.80 meter. Raymond: ,,Een ingrijpende operatie, maar wel een die veel tijdwinst op gaat leveren. Ik schat dat we dertig procent sneller kunnen werken op het land. En zo zijn we, tussen al onze drukke dagelijkse werkzaamheden, altijd aan het zoeken naar manieren om ons bedrijf te verbeteren en efficiënter te maken.''

www.huijgbreezand.nl

Een jaar bij Huijg in vogelvlucht

Januari: Verwerken, tellen en leveren zantedeschia's.

Februari: Verwerken, tellen en leveren zantedeschia's.

Maart: Land en plantgoed zantedeschia's klaarmaken.

April: Planten zantedeschia's.

Mei: Tulpen koppen, selecteren voorjaarsgewassen (tulpen, narcissen, krokussen, allium, en chiondoxa). Aan het einde van de maand start vermeerderen Zantedeschia's.

Juni: Zantedeschia's vermeerderen, chiondoxa, rooien, krokussen rooien.

Juli: Tulpen rooien, narcissen rooien (einde van de maand), selectiewerkzaamheden zantedeschia.

Augustus: Narcissen rooien, plantgoed uitzoeken.

September: Plantgoed uitzoeken, klaarmaken voor het nieuwe seizoen (schoonmaken, onderhoud), land bewerken, tijd voor vakantie.

Oktober: Planten van het uitgezochte plantgoed (alles behalve zantedechia's).

November: Oogsten zantedeschia's.

December: Tot ongeveer 10 december oogsten zantedeschia's en eind van de maand starten met verwerken.