Bollensector bereidt zich voor op de toekomst

We moeten dit gebied op de kaart zetten, zegt Peter Raven gedecideerd. De voorzitter van de Koninklijke Algemeene Vereniging voor Bloembollecultuur (KAVB) kring West-Friesland heeft het over het grootste aangesloten bollengebied van de wereld in de Kop van Noord-Holland. Het is iets om trots op te zijn, om uit te dragen en om je voordeel mee te doen. Momenteel zijn we als branche druk bezig om te kijken hoe we dat gaan doen.

 
Met zo’n 12.500 hectare aan teeltgrond is het gebied in de gemeenten Hollandse Kroon, Schagen en Den Helder de absolute wereldleider als het gaat om bolenteelt. Zo’n vijf keer zo groot als de Duin- en Bollenstreek, licht Raven toe. Terwijl dat gebied veel bekender is dan het gebied in de Kop van Noord-Holland.  
 
De regio heeft een voorname positie in de internationale handel in bloembollen. Zo’n 90 procent van de productie vindt plaats  in Nederland, waarvan ongeveer de 65 procent in de Kop van Noord-Holland.
 
Gesprekken zijn al gaande om het imago van de bollenteelt in de Kop van Noord-Holland onder handen te nemen. Hopelijk zien we volgend jaar daarin de eerste resultaten, legt Raven uit. Zo is toerisme bijvoorbeeld een markt waarop we mikken. Daar valt nog veel te halen. Denk bijvoorbeeld aan de wandelroutes tijdens de bloeiperiode. Wij moeten ons veel meer presenteren aan toeristen. Laats was ik in gesprek met de directeur van de Keukenhof. Een evenement dat 800.000 bezoekers trekt. Eigenlijk zou tien procent daarvan ook een dagje naar de Noordelijke bollenvelden moeten komen bijvoorbeeld. 
 
Maar daarvoor moet wel bekend zijn wat de bollenvelden in de Kop van Noord-Holland hebben te bieden. Dat moet de branche veel meer uit gaan stralen. Op evenementen willen we daar de komende tijd ook zeker werk van maken, vertelt Raven. Wij als KAVB hebben daar zeker een rol in, maar Greenport Noord-Holland Noord, waarin ook de bollentelers zijn vertegenwoordigd, heeft daarin de regierol.
 
 Meer toeristen trekken, is niet de enige stap die de sector moet zetten om klaar te zijn voor de toekomst, weet Raven. Samen met de kring Hollandse Kroon en de kring Kennemerland is een plan van aanpak gemaakt. Zo zijn we in gesprek Rabobank en diverse accountantskantoren om voorlichting te geven over ondernemerschap en hoe dit nog verder is te verbeteren. Daarnaast gaan we een projectmanager aanstellen die zich bezighoudt met innovatie en duurzaamheid.
 
Al met al wordt er dus druk gewerkt om het grootste aaneengesloten bollengebied van de wereld klaar te stomen voor de toekomst. Toch is er wel een punt van zorg. We zien dat er een probleem ontstaat bij de opvolging binnen bedrijven. Steeds minder mensen met een juiste opleiding zijn beschikbaar. De instroom van nieuwe agrariërs bijft achter, vertelt Raven. Binnenkort hebben we een gesprek met het Clusius College, die diverse scholen heeft in Noord-Holland. Om te kijken of we iets voor elkaar kunnen beteken. Zodat we echt helemaal klaar zijn voor de toekomst.